U fokusu

Predstavljamo kandidatkinje HSS-a

Od lokalne samouprave do Sabora

Hrvatska seljačka stranka na svojim izbornim listama ima 26% žena. Libela vam predstavlja njih 8 koje se nalaze na relativno visokim mjestima HSS-ovih lista. Široj javnosti je svakako najpoznatija Marijana Petir, a uz nju tu su još između ostalih prva hrvatska županica Vlasta Hubicki, bivša dubrovačko-neretvanska županica Mira Buconić, predsjednica skupštine Zadarske županije Irena Devčić Buzov.

Od lokalne samouprave do Sabora

Hrvatska seljačka stranka na svojim izbornim listama ima 26% žena. Libela vam predstavlja njih 8 koje se nalaze na visokim mjestima HSS-ovih lista.

Široj javnosti je svakako najpoznatija Marijana Petir (1975.), dugogodišnja saborska zastupnica poznata po svojim izrazito konzervativnim i homofobnim stajalištima, ali i zalaganju za različita ekološka pitanja. Marijana Petir prva je na listi u 6. izbornoj jedinici, a više detalja iz njezine biografije možete pročitati ovdje!

Vlasta Hubicki (1953.), prva hrvatska županica nalazi se na drugom mjestu u 3. izbornoj jedinici. Rođena je i živi u Marija Bistrici u Krapinsko-zagorskoj županiji, po strudi je doktorica veterinarske medicine, a od 1995. godine vodi tradicijski obiteljski obrt medičarsko-svječarsku radnju ” ZOZOLLY”, utemeljenu 1882. godine.

Marija Ledinski Anić (1942.) predsjednica je HSS-ove organizacije žena Hrvatsko srce te dugogodišnja članica Županijske skupštine zagrebačke županije. Nalazi se na drugom mjestu u 1. izbornoj jedinici.

Mira Buconić (1943,) prva je žena koja je obnašala dužnost županice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Po stuci je profesorica engleskog jezika i književnosti. Cijeli Domovinski rat provela je u Dubrovniku aktivno sudjelujući u raznim aktivnostima, posebice u raspodjeli humanitarne pomoći za što je odlikovana od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Pripalo joj je peto mjesto u 10. izbornoj jedinici.

Irena Devčić Buzov (1976.) završila je poslijediplomski studij na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, znanstveni magisterij, katedra za zaštitu šuma te radi u Hrvatskim šumama kao stručna suradnica za informiranje u uredu Uprave. Od 2009. godine predsjednica je Županijske skupštine Zadarske županije te predsjednica Hrvatskog srca Zadarske županije. Pripalo joj je peto mjesto u 9. izbornoj jedinici.

Marina Kolaković (1959.) (3. mjesto u 7. izbornoj jedinici) po struci je diplomirana ekonomistica te poduzetnica. 1995. osnovala je tvrtku Eurotrade u kojoj je do 2009. bila i direktorica. Od 2009. godine obnaša dužnost zamjenice gradonačelnika grada Karlovca. Predsjednica je Županijske organizacije žena HSS-a “Hrvatsko srce” te potpredsjednica Gradske organizacije HSS-a Grada Karlovca. Nalazi se na trećem mjestu u 7. izbornoj jedinici.

Nada Čordašić (1963.) diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, a trenutno je na postdiplomskom studiju iz prehrambenog inženjerstva. Zaposlena je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, na radnom mjestu više sanitarne inspektorice. Od 2009. godine je na dužnosti zamjenice gradonačelnika Grada Vinkovaca. Nalazi se na trećem mjestu u 5. izbornoj jedinici.

Tihana Židak (1971.) diplomirana je ekonomistica i od 1998. godine radi u proizvodnom obiteljskom obrtu, od 2011. poduzeću Korneti Židak d.o.o. Od 2010. godine predsjednica je HSS-a Sesvete. Nalazi se na četvrtom mjestu u 2. izbornoj jedinici.