Vijesti

25.11.2011. 14:20:02 - Ksenija Županić

Europski ženski lobi, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Borba protiv nasilja ne može čekati neka bolja vremena

Svaka druga žena u Europskoj Uniji iskusit će neki oblik nasilja tijekom života.

Svaka peta umrijeti će kao žrtva nasilja u obitelji.

Svaka deseta bit će silovana ili prisiljena na spolne radnje.

 

Nasilje nad ženama – iako rijetko raspravljano, odnosno, rješavano –najrašireniji je oblik kršenja ljudskih prava u Europskoj uniji, a u vremenima recesije, poput današnje, situacija postaje sve lošija. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Europski ženski lobi (EWL) još je jednom pozvao na hitne aktivnosti Europske Unije kako bi se osigurala temeljna prava njenih građana i građanki.

Govoreći u Europskom Parlamentu Cecile Greboval, glavna tajnica EWL-a, ukazala je : " Okončanje nasilja nad ženama ne smije postati  luksuz koji se može prebaciti na neka bolja vremena; jer u vrijeme krize, žene primaju još žešće udarce."

 

Prema studiji iz 2010. koju je proveo EWL zajedno sa Oxfam International, ekonomska recesija stvara uvjete vezane za povećanje nasilja u vezama, rast prostitucije, te napade na žene u prostituciji.

"Osim povećane razine nasilja, mjera štednje koje utječu na usluge podrške žrtvama, čine žene još ranjivijom skupinom nego inače" dodaje Greboval, citirajući istraživanje iz Velike Britanije koje ukazuje na negativne učinke smanjenja proračuna za pomoć. Takva smanjenja dovela su do manjeg broja policijskih službenika, pravnih, zdravstvenih i drugih važnih službi za žrtve nasilja, što nužno vodi i do smanjenog financiranja ženskih udruga, koje pružaju podršku i utočište žrtvama. U Mađarskoj primjerice broj mjesta u skloništima je prepolovljen.

 

Na razini EU, prijedlog proračuna Europske Komisije nakon 2014. ne predviđa nastavak DAPHNE programa koji se bavi nasiljem nad ženama. Planira se spajanje sličnih programa sa DAPHNE, što predstavlja visoku razinu rizika i predvidivosti raspodjele sredstava EU za borbu protiv nasilja nad ženama. EWL poziva Europski Parlament i države članice, da osiguraju održivost ovog malog, ali vrlo uspješnog programa , tijekom pregovora o budućem proračunu EU 2014. – 2020.

Obzirom na sve teže stanje u Europi, ženske udruge traže od EU održe svoje obveze i poduzmu snažnije mjere u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja. Europski Ženski Lobi ima jaku i jasnu poruku za Europsku komisiju osobito: " Iako su Europski Parlament i Vijeće Ministara uputili poziv za donošenje europske strategije i akcijskog plana protiv nasilja nad ženama, Europska komisija još uvijek nije napravila nikakav prijedlog u tom smjeru", kaže Greboval. " Teško je vjerovati, da smo, ponovno, potrošili Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, podsjećajući kako je ravnopravnost spolova osnova i temeljna vrijednost EU, a ne luksuz u vrijeme rasta. Situacija je sve lošija. Vrijeme za djelovanje je sada!"

Tagovi: eu, europski ženski lobi, nasilje nad ženama

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Drage moje prijateljice! U nazad 3.god.od kako je nas naša draga Borjana napustila i otišla raditi negdje dalje,kod nas je MRAK.Svi oni koji su tada podržavali žene i njihovu borbu protiv NASILJA NAD ŽENAMA su kao u magli nestali.Koji su to razlozi? Redovito sam išla na tematske sjednice ODBORA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA.Redovno je tema i kritika na sadašnju vlast bila samo MUK.( nadajmo se da će biti bolje)nije to dovoljno reći.NAMA ŽENAMA KOJE SE TRUDIMO OLAKŠATI ŽIVOT I ONIMA KOJE ĆE SE KOLIKO SUTRA NAĆI U SLIČNOJ SITUACIJI NEMA VREMENA ZA ČEKANJE.MORA NAM BITI ZAISTA BOLJE ALI U KOM SMISLU;?
SAMO PRAVDA I PRAVEDNOST U SLUČAJEVIMA GDJE JE NASILJE ESKALIRALO A DA NITKO NE OBRAĆA PAŽNJU NA TO.
NOVI SAZIV VLADE I VLASTI NAM TO MORA OMOGUĆITI.
JA osobno sam uvijerenja da HOĆE.Vjerujem u KUKURIKU koaliciju i očekujem da će se u danima ispred nas mnogo toga promjeniti.Pozdrav od Jelke.
25.11.2011. 20:03

Iz drugih medija

AEM