U fokusu

Reakcija na seksističke ispade u Saboru

Sankcionirajte govor mržnje Vladimira Šeksa!

Ispadi HDZ-ovih zastupnika, Vladimira Šeksa i Frane Matušića izazvali su ogorčenje i oštre reakcije predstavnika/ca civilnog društva. Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb osuđuju izjave potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa upućene predsjednici Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Gordani Sobol. Mišljenja su da su takve izjave u javnosti nedopustive jer ponižavaju, uvredljive su i seksističke te predstavljaju diskriminaciju po osnovi spola.

Sankcionirajte govor mržnje Vladimira Šeksa!

Ispadi HDZ-ovih zastupnika, Vladimira Šeksa i Frane Matušića izazvali su ogorčenje i oštre reakcije predstavnika/ca civilnog društva.

Aktivistice Autonomne ženske kuće Zagreb osuđuju izjave potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa upućene predsjednici Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Gordani Sobol. Mišljenja su da su takve izjave u javnosti nedopustive jer ponižavaju, uvredljive su i seksističke te predstavljaju diskriminaciju po osnovi spola.

Također aktivistice se pitaju imaju li pravo političarke u Republici Hrvatskoj, bez obzira na stranačku pripadnost, zahtjevati odgovornost svojih kolega političara zbog javno izgovorenih diskriminirajućih i seksističkih izjava, jer su takve izjave upućene političarkama postale praksa?

Šeksa kazneno goniti

Centar za istraživanje, edukaciju i promicanje ravnopravnosti spolova ŽAR, Vukovar smatra da seksistički ispad Vladimira Šeksa predstavlja izravno kršenje odredbi o suzbijanju diskriminacije i govora mržnje sadržanih u nekoliko zakona – Članka 8. Zakona o ravnopravnosti spolova, Članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije i Članka 174. Kaznenog zakona Republike Hrvatske te je time klasificirano kao kazneno djelo za koje su predviđene određene sankcije.

ŽAR također smatra da ovakvi ispadi ne bi smjeli biti zaštićeni nikakvim imunitetom, pa tako ni zastupničkim i traži da Hrvatski Sabor kao najviše zakonodavno tijelo u Republici Hrvatskoj, posluži kao primjer u provedbi istih te bez odgode na odgovarajući način sankcionira govor mržnje Vladimira Šeksa.

Sabor ne smije biti arena za nekažnjene govore mržnje

“Ispad Vladimira Šeksa nije prvi primjer seksističkih napada saborskih zastupnika, muškaraca, usmjerenih protiv  legitimno izabranih zastupnica. Pored toga, Hrvatski sabor nije niti jedino mjesto na kojem se događaju ispadi i izljevi netrpeljivosti na temelju roda i spola.  Hrvatski sabor ne smije biti arena za nekažnjene govore mržnje i seksističke napade jednog spola nad drugim u nedostatku valjanih argumenata. Naprotiv, kao tijelo u koje su uperene oči javnosti, Hrvatski sabor mora biti institucija koja promiče demokratski dijalog i poštivanje svih različitosti te tako služiti kao pozitivan primjer svim drugim institucijama i hrvatskom društvu općenito.”, zaključuju iz ŽAR-a.