U fokusu

Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica.

Anti-klerikalna, libertarijanska stranka treća po snazi u Poljskoj

Pokret Palikot, libertarijanska, anti-klerikalna stranka predvođena Januszom Palikotom, osvojio je 10% glasova na poljskim parlamentarnim izborima održanim prethodni vikend te je time postala treća stranka po jačini u Poljskoj. Zahvaljujući uspjehu stranke u poljski parlament Sejm ušla je Anna Grodzka, aktivistica za prava transeksualnih osoba, koja će biti prva transesksualna parlamentarna zastupnica. Uz nju, u parlament su ušli i aktivisti i aktivistice za LGBTIQ i ženska prava te seksualne i reproduktivne slobode i prava. Svoju kampanju stranka je temeljila na sekularizmu te protivljenju utjecaja Crkve na politički i društveni život u Poljskoj. Jednako tako zalagala se i za gay brakove, dekriminalizaciju marihuane, seksualnu edukaciju u školama te liberalizaciju zakona o pobačaju. Istovremeno zalažu se za ekonomski liberalizam, jedinstvenu stopu poreza na dohodak, smanjenje Vlade te ukidanje Senata.

Janusz Palikot, bivši zastupnik Građanske platforme poljskog premijera i izbornog pobjednika Donalda Tuska obogatio se u poslu s alkoholnim pićima, a Građansku platformu je napustio prošle godine zbog njezina konzervativizma te napuštanja liberalne pozicije. U javnosti je poznat i po konferenciji za medije na kojoj se pojavio s pištoljem u jednoj i vibratorom u drugoj ruci kako bi upozorio na problem seksualnog uznemiravanja od strane policije (odnosilo se na slučaj policijskog službenika koji je tijekom ispitivanja ženi uperio pištolj u glavu i stavio joj penis u usta, a zahvaljujući Palikovom “performansu” pokrenuta je istraga te je policajac zatvoren, njegov nadređeni otpušten te su uspostavljene procedure za policijska ispitivanja, op.a.).

Analitičari smatraju da stranka svoj uspjeh duguje rastućem sekularizmu u poljskom društvu te snažnoj potpori mladih glasača i glasačica koji su razočarani sporim reformama premijera Tuska. U Poljskoj polovicu svih nezaposlenih čine upravo mladi te vlada opće nezadovoljstvo mladih životnim prilikama koje se nude njihovoj, europski obrazovanoj generaciji. Očekuje se da će Palikova stranka predstavljati snažnu opoziciju premijeru Tusku svojim inzistiranjem na modernizaciji društva te bržem provođenju nužnih reformi.