Vijesti

11.10.2011. 12:05:26

Nagrada za poduzeća koja obrazuju djevojke u netradicionalnim zanimanjima

Bečki amaZone 2011

Bečka gradska zastupnica za ženska pitanja, Sandra Frauenberger, je protekli tjedan dodijelila nagradu trima bečkim poduzećima koja se zalažu za izobrazbu djevojaka u takozvanim netradicionalnim zanimanjima. Nagrada pod nazivom "amaZone" je ove godine dodijeljena po 16. put za redom, a riječ je malenoj skulpturi koja svake godine mijenja boju te je ove godine bila srebrna.

Na natječaj su se prijavila 32 poduzeća, a odluku o najbolja tri poduzeća u kategorijama mala i srednja poduzeća te velika i javna poduzeća je donio žiri sačinjen od renomiranih stručnjaka/inja iz područja gospodarstva, tržišta rada i poticanja socijalnog partnerstva.

Sandra Frauenberger je su svom govoru istaknula kako mlade žene ne smiju dopustiti da spol određuje odabir njihovog zanimanja, jer imaju jednake mogućnosti kao i njihove muške kolege te time povećavaju kasniju mogućnost zarade.

Jer iako se po ovom pitanja u Beču mnogo čini, aktualne brojke pokazuju kako je potrebno još mnogo rada. 2010. godine se naime još uvijek čak 48 posto mladih djevojaka odlučilo za neko od klasičnih "ženskih" zanimanja, kao što su frizerka ili trgovkinja, što je ujedno i razlog koji dovodi do kasnijih razlika u prihodima. Dok početna plaća frizerke u Beču iznosi 1.145 eura bruto, taj je iznos kod jednog mehaničara 1.660 eura.

Tri nagrađena poduzeća su pogon za proizvodnju namještaja "Markwity", poduzeće Herold Business Data GmbH te Savezno ministarstvo za zaštitu okoliša.

Tagovi: austrija, beč, europa, rodna ravnopravnost, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM