U fokusu

Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

Udruge Iskorak i Kontra danas su medijima poslale dopis kojim LGBT glasače pozivaju na poništavanje glasačkih listića jer smatraju kako nijedna stranka nema namjeru podržati LGBT prava. Smatraju kako se političke stranke u posljednjih nekoliko tjedana “nadmeću koja će više zgaziti prava LGBT osoba” dodvoravajući se homofobičnim biračima.

Iskorak i Kontra pozvali LGBT glasače na bojkot izbora

Udruge Iskorak i Kontra danas su medijima poslale dopis kojim LGBT glasače pozivaju na poništavanje glasačkih listića jer smatraju kako nijedna stranka nema namjeru podržati LGBT prava.

Smatraju kako se političke stranke u posljednjih nekoliko tjedana “nadmeću koja će više zgaziti prava LGBT osoba” dodvoravajući se homofobičnim biračima. Prozvali su i potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića zbog izjave da “SDP zagovara homoseksualne brakove i eutanaziju”.

Nisu poštedjeli ni predsjednika SDP-a, Zorana Milanovića, koji je u ime Kukuriku koalicije izjavio kako su se “u Planu 21 izjasnili za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnog suglasnog partnera. No to ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera“.

“Ovu izjavu, posebice za stranku/stranke koje se inače promoviraju kao zaštitnici prava LGBT osoba smatramo sramotnom. Naime, izjava predsjednika SDP-a, pokazuje da on kao i kreatori programa koalicije ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća kad je seksualni odnos između dvojice odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo. Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba”, tvrde autori dopisa, Sanja Juras i Edo Bulić.

Smatraju i kako je predstavnica HNS-a, Vesna Pusić, licemjerna, i to zbog nedavnog intervjua u kojemu je obećala da će se zalagati za istospolne brakove, a njezina stranka u posljednjih 10 godina nije po tom pitanju najavila nikakve konkretne mjere. Njezinoj stranci zamjeraju i ostanak u koaliciji s kojom ne dijeli stavove oko bitnih pitanja, kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda.

“Prije svega moramo istaknuti da ovakav pristup smatramo podcjenjivačkim prema građanima i građankama Republike Hrvatske. Svim LGBT osobama poručujemo da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer ni jedna politička stranka nema namjeru podržati naša ljudska prava”, poručili su.