U fokusu

Danas je Međunarodni dan mira

Donosimo izjavu Centra za mirovne studije (CMS) povodom Međunarodnog dana mira koji se već 30 godina diljem svijeta održava 21. rujna. Također CMS poziva sve zainteresirane da danas u 19 sati dođu u kino Grič na predstavljanje nadolazećeg programa Mirovnih studija, premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Tražili smo radnike, a dobili smo ljude” te predstavljanje publikacije: Imagi_nacija: Građanski identiteti i prava.

Danas je Međunarodni dan mira

“21. rujna 2011. u svijetu će se obilježiti 30. Međunarodni dan mira koji se obilježava unutar zemalja članica Ujedinjenih naroda. Republika Hrvatska kao članica UN-a također bi se trebala prisjetiti toga datuma i to ne samo datuma radi, već zbog činjenice kako smo donedavno svjedočili najvećoj prijetnji miru – oružanom sukobu, a u našoj neposrednoj okolini, na relaciji Srbija – Kosovo i danas vidimo koliko je mir nestabilan.

Danas su pred nama novi izazovi koji donose nemire u živote građana RH, primarno povezani uz društvene nepravde kao što je siromaštvo, socijalna nesigurnost, gubitak posla ili opterećenost kreditnim zaduženjima. U trenucima kada nema oružanih sukoba važno je i dalje brinuti se o miru i biti predan nenasilju, jer samo na tim principima možemo kvalitetno pristupiti rješavanju društvenih nepravdi. Mir, nenasilje i ljudska prava se uče i stječu stvaranjem kulture nenasilja.

Ovim putem podsjećamo kako u RH još uvijek nije sustavno zaživio program obrazovanja za mir, nenasilje i ljudska prava, niti njegov prihvaćen organizacijski oblik: odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo. Sustavno obrazovanje temeljeno na vrijednostima mira i nenasilja put su prema trajnom i održivom miru.

Iako je Vlada RH u više navrata najavljivala uvođenje predmetnog područja i izbornog predmeta od početka ove školske godine, mladi u Hrvatskoj i dalje neće imati priliku sustavno se odgajati i obrazovati za mir, ljudska prava i demokratsku političku kulturu. Čini se da u post-ratnoj Hrvatskoj, tema mira i dalje stvara više nemira i neodlučnosti među političkom elitom nego li je to slučaj sa drugim temama. Ovim putem apeliramo na donositelje odluka da narednu školsku godinu iskoriste za iskren, predan i suradnički rad na uvođenju mirovnog i građanskog obrazovanja na svim razinama obrazovanja, kako bi se u rujnu 2012. godine krenulo sa sustavnim obrazovanjem za mir, nenasilje i ljudska prava u domaćim obrazovnim institucijama.

U međuvremenu Centar za mirovne studije i druge organizacije civilnog društva doprinose edukaciji građana kroz neformalne edukacijske programe. Jedan od njih su i Mirovni studiji – obuhvatni program obrazovanja za mir koji najavljuju upise za 14. za generaciju polaznika/ca.
Upisi počinju 21. rujna a više informacija o samim upisima možete pronaći na www.cms.hr.

Ovim putem Vas pozivamo da zajedno s nama obilježite Međunarodni dan mira i to u srijedu 21. rujna 2011. u 19 sati u kinu Grič, Jurišićeva 1, Zagreb gdje ćemo predstaviti nadolazeći program Mirovnih studija, premijerno prikazati dokumentarni film “Tražili smo radnike, a dobili smo ljude” koji je nastao u suradnji sa Mirovnim inštitutom iz Ljubljane a tematizira položaj stranih radnika u EU, te publikacije: Imagi_nacija: Građanski identiteti i prava: Ostvarenje prava ekonomskih migranata kao doprinos izgradnji održivog mira.”