Vijesti

10.03.2009. 10:07:26

Britanska javnost šokirana, a hrvatska?

(Foto: nada_abdalla)

Tportal donosi istraživanje britanske vlade o nasilju u obitelji koje je kako kaže šokiralo britansku javnost. Naime, istraživanje je pokazalo da petina muškaraca smatra da je u redu udariti ženu ili djevojku, a deset posto njih smatra da je posve prihvatljivo udariti partnericu koja flertuje s drugim muškarcem. Polovica ispitanih muškaraca misli da je žena barem dijelom odgovorna za to što je silovana ako nije dovoljno jasno rekla 'ne'.

CESI je 2007. godine proveo istraživanje rodnouvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama među srednjoškolcima i ono je pokazalo gotovo istovjetne podatke. 12% mladića smatra da je prihvatljivo da mladić udari djevojku ako ga je ona prevarila, a 20% da je za neke osobe dobro da ih partner ponekad udari. 33% mladića smatra da silovanje u braku nije moguće, 29% da kad žene kažu NE, misle DA, čak 50% ih smatra da žena treba paziti da ne izaziva muškarca i 21% od djevojke očekuje da pristane na seks s mladićem koji je potrošio poprilično novaca na nju tijekom zajedničkog izlaska.

Očito se britanska javnost lakše šokira od hrvatske.

Tagovi: cesi, nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Mislim da hrvatska javnost nije na ništa šokirana. Promatrajući okruženje u mjestu u kojem živim njima dođe sve normalno. Često se pitam zašto je to tako, možda zato jer manje sredine žive konzervativnije, više su vezane za načela crkve, koja propagira PATNJU, šta više PATIŠ to si SVETIJI. Crkva tolerira nasilje nad ženama, to ništa nije novo, tolerira pedofiliju, ni to ništa nije novo. Kad u takvoj sredini. žena smogne snage i usprotivi se prvom udarcu po licu, usprotivi se psihičkom omalovažavanju, financijskom maltretiranju, takva žena u tim sredinama, nije HEROJ, dapače, na neki način je izopčena iz društva. Puno mi govorimo o nasilju u obitelji, izglasali smo krasne zakone, ali nismo postigli dozu HRABROSTI da se borimo sa birokratskim aparatom države, posebno socijalnih službi, gdje se u izvještajima socijalnih službi, NASILJE JEDNOSTAVNO PREŠUČUJE.
Svaki pomak je dobar, ali vjerujte ON JE SPOR! ZAŠTO JE SPOR, ZATO ŠTA POJEDINE ŽENE SMATRAJU DA JE U REDU PATIT, DA JE U REDU DA IH SE TUČE, SILUJE. PITAJTE ŽENE, PA ĆE TE VIDIT ANKETU?????
10.03.2009. 16:42

Iz drugih medija

AEM