U fokusu

Forbes ocijenio

Tko su najmoćnije žene svijeta

Prema ovogodišnjoj Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta čelnu poziciju čvrsto drži njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je upravo ovaj tjedan posjetila Hrvatsku. Drugu poziciju zauzela je američka državna tajnica Hillary Clinton, dok je treća na ovoj prestižnoj listi brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Tko su najmoćnije žene svijeta

Prema ovogodišnjoj Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta čelnu poziciju čvrsto drži njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je upravo ovaj tjedan posjetila Hrvatsku.

Drugu poziciju zauzela je američka državna tajnica Hillary Clinton, dok je treća na ovoj prestižnoj listi brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Njemačka kancelarka ocijenjena je kao osoba koja samouvjereno vodi europsku politiku, dok je Hillary Clinton posebno zapažena kroz svoje djelovanje tokom afričkih revolucija i svojih reakcija na WikiLeaks. Dilmi Rousseff ušla je u povijest kao prva žena na čelu najveće latinoameričke privredne sile.

Michelle Obama, koja je prošle godine držala čelnu poziciju ovog izbora, pala je, baš kao i popularnost njenog supruga, na osmo mjesto. Uviđaju li analitičar kako su neopravdano i brzopleto poklonili previše nade i medijske pozornosti Obaminima, pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor protokom vremena.

Ekscentrična pop ikona Lady Gaga zauzela je 11. mjesto, Oprah Winfrey 14., Beyonce Knowles 18., a glumica Angelina Jolie 29. mjesto.

Osam šefica država i 29 direktorica kompanija nalaze se na listi sto najutjecajnijih žena, a u prosjeku su stare 54 godine. Zajednički kontroliraju više od 30 bilijuna dolara, a analiza ovogodišnjih rezultata donijela je i zanimljiv podatak – 22 od njih stotinu nisu udane.

Relevantno? Reprezentativan uzorak? Ocijenite same.
I kada se priča o uspješnim muškarcima radi li se računica koliko je njih u braku.