Vijesti

25.08.2011. 15:05:04

Homofobi napadaju

Novi zločin iz mržnje u Zagrebu

Centar za LGBT ravnopravnost izvjestio je javnost o zločinu iz mržnje koji se dogodio u tramvaju, 3. kolovoza u zagrebačkom naselju Prečko. Dojavu o napadu zaprimili su od oštećenog putem "Rozog megafona" i ovo je već druga prijava zločina iz mržnje protiv LGBT osoba s teškim tjelesnim posljedicama ovoga ljeta u Zagrebu!

Kako je danas priopćila Zagrebačka policija, istraga je završena, a 20-godišnjeg napadača očito čeka kaznena prijava za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u vezi sa zločinom iz mržnje.

"Očekujemo da će se protiv napadača tražiti bezuvjetna zatvorska kazna, jer sve manje od toga neće obeshrabriti homofobne nasilnike u počinjenju novih nedopustivih i gnusnih, kukavičkih napada protiv LGBT osoba u RH. Homofobno nasilje mora se suzbiti, a u tome moraju sudjelovati i institucije pravne države, dok čitavo društvo i javnost treba jednoglasno osuditi nasilje protiv LGBT osoba i sa žrtvama iskazati solidarnost." poručuju iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Prema saznanjima Centra za LGBT ravnopravnost, policijski službenici su se u istražnom postupku i kontaktu sa žrtvom zločina iz mržnje podnijeli krajnje profesionalno, prema svim standardima. "To vidimo kao veliki korak u daljnjem uspostavljanju povjerenja između oštećenih i diskriminiranih LGBT osoba i policije." izjavio je Marko Jurčić iz Centra za LGBT ravnopravnost te dodaje da nastavljaju s uspješnim edukacijskim programima za policijske službenike i službenice u suzbijanju zločina iz mržnje.

Tagovi: diskriminacija, homofobija, lgbtiq, nasilje

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM