U fokusu

Sramotna uhićenja žena u Iranu

Kako prenosi Detusche Welle šest aktivistkinja za ljudska prava uhićeno je u posljednjih nekoliko tjedana u Iranu. To su: Pegah Ahangarani, glumica, Mayram Majd, fotoreporterka, Mahnaz Mohammadi, redateljica, Zahra Yazdani, novinarka te aktivistice Maryam Bahraman i Mansoureh Benkish.

Sramotna uhićenja žena u Iranu

Kako prenosi Detusche Welle šest aktivistkinja za ljudska prava uhićeno je u posljednjih nekoliko tjedana u Iranu. To su: Pegah Ahangarani, glumica, Mayram Majd, fotoreporterka, Mahnaz Mohammadi, redateljica, Zahra Yazdani, novinarka te aktivistice Maryam Bahraman i Mansoureh Benkish.

Pegah Ahangarani, 27 godišnja je iranska glumica, kći glumice Manijeh Mekmart i redatelja Jamashida Ahangarania.

Ova poznata glumica nestala je još 04. srpnja, ali se već tada sumnjalo da je uhićena od strane iranskih vlasti.

Naime, ona je već i prije bila uhićena, točnije 27. srpnja 2009. godine, nakon predsjedničkih izbora, kada je aktivno podupirala opozicijskog kandidata Mir Hoseina Mousavia i od tada se nalazi na crnoj listi. Naime, tijekom izborne kampanje u svibnju 2009. godine Pegah se obratila publici od nekoliko tisuća na jednom stadionu izvan Teherana kada je izjavila: “Ne želim provesti najbolje godine svog života pod (vlašću) Ahmadinejadom.”

Pegah Ahangarani, osim što je poznata glumica, ona je i blogerica koja je trebala otputovati u Njemačku i izvještavati sa Svjetskog nogometnog prvenstva za žene, upravo za Deutsche Welle.

Pegah je i glumila u kontroverznom iranskom filmu Djevojke u tenisicama u kojem se obrađuje tabu tema pobunjenih djevojaka koje žele imati dečka u islamskom društvu. Djevojkama u Iranu nije dopušteno da imaju dečka, iako se većina mladih buni protiv toga u današnjem Iranu.

Farhad Payar, neovisni novinar koji također surađuje s Deutsche Welle izjavio je za Radio Farda 13. srpnja da je Pegah Ahangarani bila pozvana u iransko Obavještajno ministarstvo dan prije planiranog putovanja i da je upozorena da će biti uhićena ako dođe u zračnu luku. Payar je dodao da je Pegah nestala upravo 04. srpnja, na dan kada je trebala otputovati i da od tada nitko ne zna gdje je.

Samo dan nakon ove objave od strane Deutsche Wellea oglasili su se iranski dužnosnici koji su potvrdili da je Pegah u pritvoru od 10. srpnja i da je 13. srpnja predana snagama sigurnosti Obavještajnog ministarstva i Revolucionarne garde.

Obitelj Pegah Ahangarani znala je da joj vlasti prijete i zbog toga se ona skrivala kod prijatelja u Teheranu. Međutim, nakon vijesti o mogućem uhićenju obitelj je izgubila svaki kontakt s njom i sve do 14. srpnja nisu znali gdje je. Osim što su naslućivali.

“Već nekoliko dana nema joj ni traga. Svi organi vlasti su nijemi, a obitelj i prijatelji su oprezni u davanju intervjua”, rekao je Jamsheed Faroughi, šef Deutsche Wellea za farsi jezik.

Deutsche Welle je izvjestio o incidentu 14. srpnja na perzijskom jeziku u radio programu i na internet stranici te snažno prosvjedujući protiv uhićenja glumice, zahtijevajući što brže puštanje na slobodu, kako nje, tako i ostalih aktivistica.

Maryam Majd, iranska sportska fotoreporterka uhićena je 11. lipnja, neposredno prije nego je trebala otputovati u Duesseldorf i od tamo izvještavati o Svjetskom nogometnom prvenstvu za žene, te raditi na svojoj knjizi o ženama i sportu.

Mahnaz Mohammadi, redateljica je dokumentarnih filmova, čiji rad uključuje i zabranjeni dokumentarni film o ženskim pravima u Iranu. Uhićena je 26. lipnja u svom domu u Teheranu. Nalazi se u pritvoru u zatvoru Evin, zajedno s ostalim uhićenim aktivisticama i umjetnicama. Njezin odvjetnik iz Velike Britanije rekao je za Guardian da joj je posjet obitelji zabranjen, kao i pravno zastupanje, ali da njeno zdravstveno stanje zahtijeva liječničku pomoć. Naime, Mahnaz pati od bolesti slične multiploj sklerozi i mora svakodnevno uzimati lijek Kortizon. Ne bude li ga uzimala doći će do ekstremne mišićne boli i lokalne paralize. Mahnaz je također bila uhićena u kolovozu 2009. godine na teheranskom groblju kada je prosvjedovala protiv nezakonito ubijene Nede Aghe Soltan, aktivistice koja je ubijena za vrijeme predsjedničkih izbora, a o kojoj je snimljen video koji je naširoko poznat korisnicima interneta.

Stoga, Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu pozvala se jučer na članak 19. te traži hitno puštanje na slobodu svih nepravedno uhićenih.

“Temeljem članka 19. pozivamo iranske vlasti da odmah puste Pegah Ahangarani, Mahnaz Mohammadi i druge umjetnice, novinarke i aktivistice koje su nepravedno zatočene” rekla je Agnes Callamard, izvršna direktorica organizacije te dodala: “Vlasti moraju pojasniti razloge za njihovo uhićenje i osigurati da žene imaju pravo na pravno zastupanje.”

Peticiju za oslobađanje Pegah Ahangarani i ostalih uhićenih aktivistica možete potpisati ovdje.

Agnes Callamard, izvršna direktorica Organizacije za ljudska prava u Londonu, Jo Glanville, direktor portala Index of Censoship, Joel Simon, izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara i Annie Igra, izvršna direktorica Udruženja kanadskih novinara za slobodu izražavanja zajedno su napisali i potpisali jučer pismo koje upućuju šefu iranskog sudstva, a njegov sadržaj možete pročitati ovdje.