U fokusu

Časopis Zaposlena:

Vida Demarin je žena godine

Vida Demarin je žena godine

Po izboru časopisa Zaposlena Žena godine 2011. je liječnica Vida Demarin, predstojnica Klinike za neurologiju KB Sestre milosrdnice u Zagrebu, profesorica Sveučilišta u Zagrebu i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Akademkinja Demarin bavi se proučavanjem krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije i moždane vazoreaktivnosti. Prva je primijenila doplersku dijagnostiku u Hrvatskoj, srednjoj i jugoistočnoj Europi, čime je unaprijedila neinvazivnu dijagnostiku cerebrovaskularnih poremećaja s ciljem prevencije moždanog udara.

Dvanaesti po redu izbor Žena godine održan je u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, za ovakav event premaloj dvorani Istambul. Nominirano je bilo sedam žena: dr. Vida Demarin, Ivana Drčec, dipl. ing., uspješna inovatorica i vlasnica IT tvrtke CyclopsLea Dekleva, kantautorica, dobitnica nagrade Porin, Jadranka Boban Pejić, vlasnica Biovege i dobitnica nagrade EBRD-a kao najbolja poduzetnica u jugoistočnoj Europi, Vesna Pavletić, poduzetnica iz Rijeke, Nada Matošević Orešković, intendantica riječkog HNK i dirigentica koja će u rujnu ravnati koncertom Gruzijske filharmonije u Tbilisiju te Olinka Vištica, koautorica i producentica umjetničkog projekta Muzej prekinutih veza za što je dobila nekoliko nagrada, direktorica je Animafesta, a bila je jedna od osnivačica Motovun Film Festival.

Ovim izborom časopis Zaposlena želi ukazati na veliki doprinos žena u medicini, znanosti, gospodarstvu, umjetnosti… Ana Gruden, glavna urednica, podsjetila je nazočne na pobjednice prošlih izbora te naglasila kako je konkurencija sve veća i veća, a šire se i sektori iz kojih nominirane žene dolaze što je dobar znak poboljšanja položaja žena u svim područjima života. Gruden je također zahvalila svima na podršci, a posebno Heleni Štimac Radin, predstojnici Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH koji je već drugu godinu pokrovitelj nagrade, i M. Jérômeu Pasquieru, francuskom veleposlaniku u Hrvatskoj koji se uistinu iskazuje podrškom svim događanjima vezanim uz žene i rodnu ravnopravnost.

U Esplanadi su se okupile mnoge značajne žene (zastupnice Mirela Holy , Ingrid Antičević Marinović, Ljubica Lukačić i Dubravka Šuica; bivša dekanica FPZg-a Smiljana Leinert Novosel, predstojnica vladina Ureda za ravnopravnost Helena Štimac Radin, redateljica Dana Budisavljević, novinarka Mirjana Rakić, da spomenemo samo neke), i pokoji muškarac (možemo spomenuti predstojnike vladinih ureda za udruge i ljudska prava Igora Vidačaka i Luku Mađerića) iz politike, institucija, akademske zajednice, kulture i biznisa, no zamjetan je bio izostanak viđenijih osoba civilne scene s popisa gostiju.