U fokusu

HZZ otvorio centar za pomoć nezaposlenim Romkinjama

Ne želimo ‘žicati’ novac na cesti, samo želimo obrazovanje i posao

Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI “Romani” službeno je otvoren na Peščenici, a namijenjen je ženama Romkinjama koje žele postati konkurentne na tržištu rada, a koje su najčešće najteže zapošljiva skupina. Osim što se u centru mogu savjetovati, tamo će se redovito održavati i besplatni tečajevi za osposobljavanje za, primjerice, hotelijerke, čistačice, rad na računalima i sl.

Ne želimo ‘žicati’ novac na cesti, samo želimo obrazovanje i posao

Borna Filić/PIXSELL

Obrazovanje mi je najvažnije, glavni motiv za sve, utvrdila je 22-godišnja Fikreta Dedić, mlada Romkinja koja je nedavno završila informatički tečaj u novoosnovanom Centru za savjetovanje, podršku i informiranje CASI “Romani”.

Fikreta je, kaže, uživala na tečaju, i željela bi se uključiti u još brojne druge… Želi učiti, jer, objašnjava, životne su je okolnosti spriječile da upiše srednju školu.

Sama je upisala osnovnu

– Osnovnu sam završila naknadno, sama sam se na to odlučila kad sam imala 15 godina, a teta mi je pomogla. Uvijek mi je neugodno kad drugima govorim kako nemam srednju školu, ali namjeravam je završiti čim prikupim novac – objasnila je Fikreta.

Baš zato traži posao, koji, naime, Romkinje vrlo teško dobivaju.

– Voljela bih raditi bilo što, skromna sam. No, teško je zadovoljiti kriterije koje traže; primjerice, prošla sam i kratki tečaj za pomoćnu kuharicu, no za taj posao uzimaju nekog tko je zapravo kuhar – opisuje.

U sličnoj je situaciji i Valentina Beriša, 18-godišnjakinja koja je u srijedu krenula odraditi prvi dan kao telefonistica.

– Uzeli su me na probu, nadam se da ću posao i dobiti – dodala je Valentina, kojoj također nedostaje diploma srednje škole.

Baš kao i njezinoj prijateljici Nataši Osmanović, 24-godišnjakinji koja govori čak nekoliko jezika.

– Pričam engleski i njemački tečno, a znam i talijanski, francuski i švedski, no ne toliko dobro – iznenadila nas je Nataša pa objasnila:

Govori nekoliko jezika

– Radila sam u buticima, morala sam naučiti razgovarati sa strancima. Imam i položenu B kategoriju vozačkog – dodala je Nataša.

No nije, kaže, nedostatak srednje škole presudan razlog za nedobivanje posla, posebice nižekvalificiranih.

– Čim vide da smo Romkinje ne žele nas zaposliti. Ljudi imaju predrasude, ali ne krivim ih, jer i meni se želudac preokrene kad vidim dijete s majkom na cesti na semaforu kako žicaju novac. Nismo svi isti, ali ja ne mogu objašnjavati ljudima ‘gledajte onu ženu, ja nisam kao ona!’. Radno sposobni trebaju raditi – zaključila je Nataša.

Romkinje će se u centru moći obrazovati za lakše poslove

Centar za savjetovanje, podršku i informiranje CASI “Romani” službeno je otvoren u srijedu na Peščenici, a namijenjen je ženama Romkinjama koje žele postati konkurentne na tržištu rada, a koje su najčešće najteže zapošljiva skupina. Osim što se u centru mogu savjetovati, tamo će se redovito održavati i besplatni tečajevi za osposobljavanje za, primjerice, hotelijerke, čistačice, rad na računalima i slično. Centar je, inače, dio projekta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, “Bolja perspektiva žena Romkinja”, a u 77-postotnom ga iznosu financira Europska unija.