U fokusu

Postoji li seksistička diskriminacija prema godinama?

Postoji li seksistička diskriminacija prema godinama?

…ili se radi o sindromu čovjeka jogurta?

Stariji muškarci smatrani su oduvijek vrlo šarmantnima, što nije uvijek bio slučaj i sa starijim damama.  No je li danas već takav tip diskriminacije na putu da bude prošlost i umišljen problem?

Žena koje se podvrgne plastičnoj operaciji i fanatičnome vježbanju uvijek je u jeftinim ljubićima smatrana očajnicom koja iz ruku nikako ne može ispustiti svoju seksualnu privlačnost i shvatiti da je došlo doba drugih, mlađih.

No,  to su već stereotipovi; iz svijeta slavnih stigli su prvi parovi u kojima je žena dobrano starija od muškarca.  No upitno je, imaju li takve, ipak, rjeđe vijesti, potencijal koji bi mogao podrivati seksizam? Autorica članka koji vam ukratko najavljujem smatra da imaju.

Može li slikanje za Playboy starije žene pomaknuti dobnu granicu do koje se žene smiju smatrati privlačnima, seksualnim bićima?  Čini se da Amerika počinje slijediti trend nastao u Nizozemskoj. Naime, u Nizozemskoj se šezdesetogodišnjakinja, a u Americi pedesetosmogodišnjakinja slikala za Playboy, odnosno, časopis More.

Je li rješenje problema ako se možemo smatrati seksualnim objektom i nakon određenih godina? Hoće li ovaj trend završiti kao i punašna manekenka Sophie? Autorica misli da u njemu postoji potencijal smanjivanja pounutrenja diskriminacije žena po godinama, što bi u svakome slučaju mogao biti pozitivan rezultat. Ako žene same sebe ne bi više smatrale starima i ružnima, mogli bismo govoriti o značajnome koraku naprijed.

http://www.womensenews.org/story/commentary/110523/dutch-sexy-at-60-cover-photos-defy-ageism?page=0,0&sms_ss=facebook&at_xt=4ddbc8b76b2bd061,0