U fokusu

Izbori!

Bira se Homofob i Homofrend desetljeća

Zagreb Pride bira Homofoba i Homofrenda desetljeća jer kako navode od 2001. do 2011. veliki je broj javnih ličnosti imao priliku pokazati je li na strani ljubavi ili na strani mržnje. Izbor nominiranih učinjen je uzimajući u obzir i riječi i djela, i interese i utjecaj. “Možda se svi neće složiti s izborom nominiranih, no uz svaku osobu ponuđeno je i objašnjenje zašto se našla na listi, tako da bude jasno kojom smo se logikom vodili.” kažu u Zagreb Pride-u. Priopćenje povodom izbora pročitajte u nastavku.

Bira se Homofob i Homofrend desetljeća

Prva Povorka ponosa, održana u Zagrebu 2002. godine, značila je i konačni izlazak hrvatskih gejeva i lezbijki, biseksualnih i transrodnih osoba iz duboke tišine i mrklog mraka ormara na ulice, i u javnost. Homoseksualnost je do tada bila manje-više tabu-tema, obilježena tvrdnjom da ‘toga kod nas nema’. Kad ono – ima, i to svugdje i među svima, bez obzira bila toga svjesna heteroseksualna većina.

Uslijedilo je novo doba građenja otvorenosti, u kojem važnu ulogu igraju mediji, kao i stavovi javnih ličnosti, koje su se po prvi puta suočile s time da o LGBT osobama i pravima trebaju imati nekakav stav. Mnogo smo mržnje i uvreda čuli u proteklih deset godina, od ispada u Saboru, preko novinskih kampanja s ciljem širenja homofobije, pa do trkeljanja estradnih zvjezdica o tome što im se gadi vidjeti. S druge strane, oglasio se i dobar broj ljudi iz svih društvenih sfera u znak podrške borbi za prava LGBT osoba, svjestan da je naša pobjeda ujedno i njihova, jer više slobode je dobro za sve.

Zagreb Pride se stoga odlučio hrvatskoj LGBTIQ zajednici, kao i široj javnosti, punuditi da biraju Homofoba i Homofrenda proteklog desetljeća.

Izborom Zagreb Pridea za Homofrenda nominirani/e su: Daniel Delale, Mirela Holy, Mario Kovač, Šime Lučin, Gordana Lukač Koritnik, Drago Pilsel, Ida Prester, Vesna Pusić, Aleksandar Stanković i Aleksandar Štulhofer.

Izborom Zagreb Pridea za Homofoba nominirani/e su: Lucija Čikeš, Jacques Houdek, Dubravka Hrabar, Ladislav Ilčić, Miljenko Manjkas, Vlatko Marković, Hloverka Novak Srzić, Marijana Petir, Dragan Primorac i Mirjana Vulin.

Od 2001. do 2011. veliki je broj javnih ličnosti imao priliku pokazati je li na strani ljubavi ili na strani mržnje, a naš je zadatak bio izabrati deset iz svake kategorije. Učinili smo to pažljivo, uzimajući u obzir i riječi i djela, i interese i utjecaj. Možda se svi neće složiti s izborom nominiranih, no uz svaku osobu ponuđeno je i objašnjenje zašto se našla na listi, tako da bude jasno kojom smo se logikom vodili.

Kada je riječ o nominiranima za Homofrenda, nema sumnje da svatko od navedenih zaslužuje pobjedu, no okrutna natjecateljska logika nalaže da to može ipak biti samo jedna osoba.

Proglašenje pobjednika/ce u kategorijama Homofrend i Homofob desetljeća, kao i imenovanje LGBTIQ osobe desetljeća, dogodit će se na Zrinjevcu 18. lipnja, nakon desete Povorke ponosa Zagreb Pridea.