U fokusu

Hrvatski sudovi su homofobični!

Republika Hrvatska usvojila je više zakona koji zabranjuju diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, ali ti zakoni se ne primjenjuju jer u hrvatskom sudstvu vlada homofobija i neznanje. Upravo iz navedenih razloga danas 17. svibnja 2011. godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije aktivisti/ce udruga Iskorak i Kontra simbolično odjeveni u suce i sutkinje uručili su Ministarstvu pravosuđa svoju “presudu” kojom utvrđuju postojanje homofobije i nepoznavanja antidiskriminacijskog zakonodavstva.

Hrvatski sudovi su homofobični!

17. svibnja 1990. godine, prije točno 20 godina, Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti. Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja.

Republika Hrvatska usvojila je više zakona koji zabranjuju diskriminaciju na temelju spolne orijentacije, ali ti zakoni se ne primjenjuju jer u hrvatskom sudstvu vlada homofobija i neznanje. U slučajevima koji su se pojavili pred sudovima po Zakonu o suzbijanju diskriminacije sada bilježimo kao pravilo sekundarnu viktimizaciju svjedoka i oštećenih od strane sudaca, te pristranost, nepoznavanje i nepoštovanje zakona upravo od strane osoba koje bi te zakone trebale provoditi.

Upravo iz navedenih razloga danas 17. svibnja 2011. godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije aktivisti/ce udruga Iskorak i Kontra simbolično odjeveni u suce i sutkinje uručili su Ministarstvu pravosuđa svoju “presudu” kojom utvrđuju postojanje homofobije i nepoznavanja antidiskriminacijskog zakonodavstva u hrvatskom pravosuđu. Zatražili su hitan početak provedbe donesenih zakona i uklanjanje homofobije iz hrvatskog pravosuđa.

Hrvatska nije spremna zaključiti poglavlje 23 dok ne počne provoditi antidiskriminacijske zakone na odgovarajući način.

Presudu prenosimo u cijelosti:

U ime Republike Hrvatske kao pravne države Kontra i Iskorak donose slijedeću

 

 

PRESUDU

 

 

I Utvrđuje se da su hrvatski sudovi homofobični.

 

II Nalaže se hrvatskim sudovima da odmah i bez odlaganja počnu pravilno primjenjivati i provoditi Zakon o suzbijanju diskriminacije, Zakon o ravnopravnosti spolova, te osiguravati prava zajamčena Ustavom RH, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i ostalim obvezujućim konvencijama.

 

III Radi izvršenja točke II ove presude na pravosudnoj akademiji uvodi se posebna edukacija za senzibilizaciju sudaca o ljudskim pravima lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba.

 

IV   U slučaju neizvršavanja točke II i III ove presude neće se zatvoriti poglavlje 23 – pravosuđe, za pristup Hrvatske Europskoj Uniji.

 Obrazloženje

Razlog za donošenje ovakve presude je da je Republika Hrvatska usvojila više zakona koji zabranjuju diskriminaciju na temelju spolne orijenatcije, ali ti zakoni se ne primjenjuju jer u hrvatskom sudstvu vlada homofobija i neznanje. U slučajevima koji su se pojavili pred sudovima po Zakonu o suzbijanju diskriminacije sada bilježimo kao pravilo sekundarnu viktimizaciju svjedoka i oštećenih od strane sudaca, te pristranost, nepoznavanje i nepoštovanje zakona upravo od strane osoba koje bi te zakone trebale provoditi.

Primjerice, prošli tjedan je udrugama Kontra i Iskorak odbijen zahtjev da sudjeluju kao umješači u postupku zbog diskriminacije na fakultetu u Varaždinu. Odluka suda da udruge nemaju interes pratiti sudski postupak i kontrolirati rad suda, pokazuje elementarno neznanje i pristranost suda, te u potpunosti negira postojanje institucije umješača koju je ustanovio Zakon o suzbijanju diskriminacije i Zakon o parničnom postupku. Odluka suda o umješačima pokazatelj je i kakva će biti odluka o glavnoj stvari. Sve ukazuje na to da sutkinja neće dobro primjeniti zakone i to na štetu tužitelja, profesora na fakultetu koji je bio sprečavan u napredovanju i diskriminiran zbog svoje spolne orijentacije.

Par mjeseci ranije na jednom drugom sudu, sutkinja je u postupku povodom udružne tužbe zbog diskriminacije vikala pola sata na svjedokinju koja je prijavila diskriminaciju i sprečavala ju da svjedoči čime je počinila viktimizaciju svjedoka, a predsjednik tog suda nije izuzeo sutkinju iz rada na tom konkretnom spisu.

Mediji su već upoznati s navedenim slučajevima. Zbog ustrajnosti sudova u homofobičnom postupanju donosi se ovakva odluka.

 Lezbijska grupa Kontra

 Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina