Vijesti

16.05.2011. 15:15:03 - Diana Barbarić (slobodnadalmacija.hr)

Kerum nema sluha ni novca za žrtve nasilja

Autonomna ženska skloništa u Splitsko – dalmatinskoj županiji da ili ne, bila je to tema današnje press na kojoj su četiri istaknute članice Foruma žena SDP-a dale podršku osnivanju i sustavnom financiranju ovim ustanovama. Upozorile su na činjenicu da trenutno od krajnjeg juga Dalmacije pa sve do Zadra ne postoji ni jedan jedini ležaj na kojem bi se smjestile žene i njihova djeca, žrtve obiteljskog nasilja.

Neposredan povod za sazivanje presice bilo je zatvaranje Skloništa koje je godinama vodila Udruga "Mirta", te činjenica da je, navodno, zbog netransparentnog trošenja sredstava "Mirta" sada to prestala raditi.   

- Sada će u kući u kojoj je "Mirta" zbrinjavala žene i djecu žrtve nasilja taj isti program provoditi "Caritas", a "Mirtnih" 15 godina rada i iskustva nikoga ne zanima. Pitam se zašto. Ako je problem bio to što se saznala tajna adresa toga Skloništa, onda je problem i ostao - kazala je Sandra Mitrović Nikšić, članica predsjedništva Foruma žena SDP, te istaknula da je "Caritas" prije dvije godine najavljivao da će otvoriti još jedno Sklonište, a ne da će preuzeti postojeće.

Naime, kako je rečeno, Splitu je ionako bilo premalo deset "Mirtnih" kreveta. Esdepeovke su kazale i kako splitski Ured za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu ne njeguje partnerske odnose sa civilnim sektorom.

Aida Batarelo
, splitska gradska vijećnica, takla se pritom i gradonačelnika Željka Keruma.

- Gradonačelnik očito shvaća da se gradski proračun ne puni dinamikom koja je možda predviđena, očito nerealno, pa je odlučio štedjeti na sigurnoj kući i na korisnicama sa djecom čiji je život često ugrožen, a o životu u stalnom strahu da i ne govorim. Međutim, kroz proračun je vidljiv trend usmjeravanja sredstava u osobne projekte gradonačelnika, njegovih prijatelja i rodbine, a za izvršenje ovakvih programa očito nema sluha ni novca - kazala je Batarelo.

- Na žalost, broj žrtava nasilja je takav da traži otvaranje novih Skloništa, a ne da se zatvori jedno, e da bi se otvorilo drugo- kazala je Andrea Vrgoč, predsjednica Foruma žena ŽO SDP SDŽ, te iznijela podatak kako je u prvom kvartalu ove godine policiji prijavljeno čak 390 prekršaja vezanih za nasilje u obitelji, što je 50 više nego u istom periodu prošle godine.

Gordana Sobol, saborska zastupnica i predsjednica Foruma žena SDP, naglasila je kako "netko u ovoj državi očito misli da zlostavljane žene i djeca mogu živjeti od zraka" budući da su formalno zaštićeni, ali da nedostaje sredstava za njihovo zbrinjavanje.

Tagovi: caritas, forum žena, mirta, sdp, sklonište za žene, željko kerum

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM