Vijesti

09.05.2011. 12:36:43 - Linda Perić (slobodnadalmacija.hr)

Caritas preuzima Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja-štićenike neće propitivati o vjeri

Za nasilje nema opravdanja

Za nasilje nema opravdanja (Foto: Arhiv/CROPIX)

Sa svoje službene e-mail adrese, udruga "Mirta" odaslala je obavijest partnerima i suradnicima kako je "primorana zatvoriti program Skloništa za žrtve nasilja u obitelji, zaključno s 30. travnja, te da je, odlukom Grada Splita, ključeve prostora u kojem je djelovalo Sklonište predala Caritasu"...

Iz gradskog Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i suradnju s braniteljima potvrdili su nam tu informaciju. Pročelnica Romana Škrabić ističe, međutim, kako Grad Split nije imao utjecaja na takvu odluku.

– Iz Skupštine udruge zamolili su nas da imenujemo komisiju ili neko drugo pravno tijelo koje će preuzeti ključeve Skloništa koje je djelovalo u gradskom prostoru jer ga je "Mirta" odlučila zatvoriti krajem travnja.

Provođenje programa zaštite žrtava obiteljskog nasilja nesmetano će nastaviti Caritas splitsko-makarske nadbiskupije – odgovara Škrabić.

Poruke i pozivi

Pokušali smo dobiti odgovor i iz "Mirte", ali bez uspjeha. Predsjednicu udruge Agnes Jelačić i voditeljicu "sigurne kuće" Adrijanu Bedricu uporno smo nazivali i ostavljali poruke. Zanimljivo je i da se na dežurni telefon u udruzi javljala samo automatska sekretarica.

Podsjetimo, početkom travnja pisali smo o tomu kako su žrtve nasilja u Splitu ostale bez Skloništa jer je otkrivena adresa "sigurne kuće".

Iz "Mirte" su to naknadno demantirali, rekavši da Sklonište nije zatvoreno, nego zbog "neizvjesnosti u financiranju" od ožujka nisu u taj objekt primane nove korisnice. Sudeći prema razvoju situacije, financijske probleme "Mirta" u međuvremenu nije riješila.

– Nismo pratili što se događa s tom udrugom, nemamo veze s njima. Činjenica je da smo mi prije godinu dana na sastanku u Žrnovnici okupili predstavnike svih gradova i općina u županiji i predstavili im naš projekt skloništa za žrtve nasilja u obitelji.

Uopće nije neobično da Caritas stoji iza takvih inicijativa jer upravo mi vodimo "sigurne kuće" u Šibeniku i Rijeci i nikad nikakvih problema nismo imali. Sad, kad je "Mirta" odustala od vođenja Skloništa, iz Grada su se obratili nama.

To ne znači da u ovom poslu dalje nema mjesta za udruge; u "sigurnoj kući" ima, naime, samo 10 mjesta, a europski normativi nalažu da ih, sukladno broju stanovnika, imamo 70 – govori Slavko Jerončić, ravnatelj Caritasa splitsko-makarske nadbiskupije.

Samo deset mjesta

Iako će jedna crkvena institucija voditi Sklonište za žrtve nasilja, to ne znači, ističu u Caritasu, da će se štićenicima gledati koje su vjere.

– Mi ćemo u radu Skloništa definitivno promicati pastoralne poruke, što ne znači da krov nad glavom nećemo pružiti svima, bez ikakvih predrasuda.

Jedino što će osoba koja dođe u "sigurnu kuću" trebati imati rješenje o zaštiti koje izdaje Centar za socijalnu skrb. Kao poslodavac imamo, naravno, pravo birati koga ćemo zaposliti – pojašnjava Ivna Čevra, socijalna radnica u Caritasu, koja će vjerojatno biti i voditeljica njihova Skloništa.

Grad će i dalje davati novac

Kako iz Grada ističu da financiranje "sigurne kuće" nikada nije bilo upitno, te da će tako biti i ubuduće, u "Mirti" smo pokušali doznati kakvi su se točno problemi javljali na području te suradnje. No, do čelnica ove udruge jučer je, ponavljamo, bilo nemoguće doći.

Otvaranje prvog lipnja

Iz Caritasa kažu kako bi Sklonište trebali otvoriti najkasnije 1. lipnja. Financijska konstrukcija već je dogovorena: 250.000 kuna mjesečnih troškova za održavanje prostora snosit će jedinice lokalne samouprave na području županije, od toga najviše, naravno, Grad Split.

Glavarinu od 3200 kuna po štićeniku osigurat će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a ostala potrebna sredstva Caritas će, ističu u ovoj ustanovi, pokušati dobiti iz pretpristupnih fondova Europske unije, te od međunarodnih crkvenih udruga kao što je "Renovabis".

Tagovi: caritas, mirta, nasilje prema ženama, sigurna kuća, sklonište

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM