U fokusu

ODBOR ZA IMENOVANJA ULICA

Obala Save nosit će ime Savke Dabčević Kučar

Sjeverna obala Save od Savskog mosta do Mosta slobode trebala bi nositi ime Savke Dabčević Kučar, dok bi južna obala od Mosta mladosti do Mosta slobode nosila ime 8. svibnja. Prijedlog je to skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Iako je HNS, stranka kojoj je pripadala Savka Dabčević Kučer, tražio ulicu u središtu grada, Odbor je zaključio kako je sjeverna savska obala primjerenija, posebice jer se tamo nalazi “Kockica” u kojoj je bio smješten Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

Obala Save nosit će ime Savke Dabčević Kučar

Sjeverna obala Save od Savskog mosta do Mosta slobode trebala bi nositi ime Savke Dabčević Kučar, dok bi južna obala od Mosta mladosti do Mosta slobode nosila ime 8. svibnja. Prijedlog je to skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova.

Iako je HNS, stranka kojoj je pripadala Savka Dabčević Kučer, tražio ulicu u središtu grada, Odbor je zaključio kako je sjeverna savska obala primjerenija, posebice jer se tamo nalazi “Kockica” u kojoj je bio smješten Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske.

Zvonko Maković je podržao taj prijedlog, no podsjetio je na još jednu osobu koja je zaslužila svoju ulicu – Ivicu Račana.

– Tu je važna povijesna perspektiva. Savka Dabčević Kučar neće dobiti ulicu zbog onog što je činila nakon 1990., već zbog onog što je napravila prije 40 godina. Što se tiče Račana, njegov zlatni trenutak je bila 2000. godina – rekao je predsjednik Odbora Marin Knezović, na što su Maković i Ivana Mlinar Horvat kazali kako je bilo važnije Račanovo djelovanje prije dvadeset godina od onog 2000.

Knezović ih je na to samo podsjetio na Aveniju Gojka Šuška, najbolji primjer brzanja kod davanja imena ulicama.

Ulica 8. svibnja 1945., u spomen na dan kad su partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga fašističke vlasti, trebala bi osvanuti na južnoj obali Save, kod jezera Bundek. Do devedesetih tako su se zvale današnje ulice Pavla Hatza i baruna Trenka. Ovaj prijedlog posebno je podržao Maković.

– To je veoma reprezentativno područje, iza Muzeja suvremene umjetnosti i predlažem da uputimo ovaj prijedlog prema Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb-istok – rekao je Maković.

Odbor je također odlučio da u fond imena prve grupe treba uvrstiti imena humanitarke i antifašistkinje Dijane Budisavljević, primadone Sidonije Erdödy Rubido, sportašice Zulejke Štefanini, prve spikerice Božene Begović, književnice Vesna Parun i “Tete Vegete” Zlate Bartl.