U fokusu

Anarhistički sajam knjiga – 7. put

Anarhistički sajam knjiga – 7. put

masa.hr

Anarhistički sajam knjiga koji se događa jednom godišnje u Zagrebu kao osnovnu ideju ima okupljanje anarhističkih inicijativa, projekata, pojedinaca/pojedinki i grupa koji međusobno razmjenjuju iskustva, savjete i razmišljanja. Ove godine, Sajam se održao u galeriji Nova u Teslinoj 7 u periodu od 1.-3. travnja.

Na sajmu su se nudile knjige različitih izdavača i tematika, a pronašlo se i puno besplatnih materijala, novina i časopisa. Program je tijekom petka i subote obuhvatio različite teme i probleme današnjice, te se tako primjerice raspravljalo o pravima životinja, iskorištavanju životinja u različite svrhe i o načinima na koje možemo pomoći. Predstavljena je grupa Recht auf Stadt (Pravo na grad), gentrifikacija i skvot Rote Flora u Hamburgu. Raspravljalo se o sve skupljem životu u Hamburgu i promjenama koje su se događale posljednjih godina na tom području. Češka grupa Paper Planes koja se bori protiv seksualnog nasilja i nastoji širiti što više informacija o tome, također se predstavila na Sajmu. Cilj je  grupe utjecati na promjene u stvarnosti kroz stvaranje sigurnog prostora u kojem se otvoreno razgovara o toj temi.

Peter Gelderloss je predstavio svoju novu knjigu  “Anarchy Works” te je održao predavanje o demokraciji kao obliku totalitarizma. Anarhistička tvrdnja da je svaka vlast autoritarna je objašnjena na način da je demokracija, općenito prihvaćena kao najbolji oblik vlasti, zapravo sredstvo dominacije i društvene kontrole. DAF je predstavio izdanja svoje nove biblioteke Pet bijelih stepenica: Georg Buchner – “Hesenski glasnik”, Paul Goodman – “Crna zastava anarhizma”, Voltairine de Cleyre – “Direktna akcija”, M.A.Bakunjin – “Manifest Slavenima”, Henry David Thoreau – “Građanski neposluh”. Prezentirala se i izdavačka grupa iz Beograda Anarhija/blok45 koja već devet godina objavljuje knjige usmjerene na kritiku masovnog društva s tematikom rada, opsesivnog produktizma, ekonomije kao ucjena, ideologije progresa  i sličnih. Specifičnost im je to što su im sve knjige od početka besplatne.

Nedjeljni program je bio opušten. Uz sajam knjiga nudilo se ispijanje kavice i čaja u ugodnom društvu. Sve u svemu, ovaj zanimljiv sajam svakako posjetite sljedeće godine.