U fokusu

Muke po popisu

U Svetoj Nedelji popis stanovništva provodila je osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije zbog kreiranja bloga putem kojeg je pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje. Istovremeno u Smilčiću i Viškovu popisivači su sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

Muke po popisu

Stanovništvo u Svetoj Nedelji popisuje osoba osuđena za kaznena djela rasne i druge diskriminacije! Do toga je došlo jer za posao popisivača stanovništva nije bilo potrebno priložiti i potvrdu o nekažnjavanju (a koja se usput budi rečeno traži za sve i svašta). Popisivač stanovništva u Svetoj Nedelji, izvjesni je Martin Stojaković, kojem nakon izdržavanja jednogodišnje zatvorske kazne traje trogodišnji rok kušnje zbog kaznenih djela rasne i druge diskriminacije. Iz presude je razvidno da je Stojaković 2007. godine kreirao blog preko kojeg je širio rasistički i nacistički sadržaj i pozivao na istrebljenje Židova, ističući nadmoć bijele rase, vrijeđao izraelsku naciju i židovstvo, te pozivao na deportaciju gejeva i lezbijki u logore, uključujući i pozive na ubojstvo i istrebljenje, za što je i osuđen. Stojaković je također na tom blogu postavio i broj telefona aktiviste za ljudska prava LGBT osoba s porukom “učinite njegov život jadnim”, nakon čega je aktivist dobivao prijetnje smrću. “Osoba koja na sudu nije izrazila žaljenje i krivicu zbog svojih zločinačkih uvjerenja i postupanja svakako nije i ne bi trebala biti od povjerenja javnim institucijama koje novcem poreznih obveznika plaćaju naknadu za taj rad.” poručuju iz Centra za LGBT ravnopravnost.

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva nepravilnosti u popisu stanovništva u naselju Smilčić i općini Viškovo. Naime, u navedenim su mjestima popisivači samoinicijativno sugerirali osobama da se ne izjašnjavaju kao pravoslavci.

Državnom zavodu za statistiku su potvrdili da je popisivač u Smilčiću u četiri kućanstva umjesto pravoslavne upisali grkokatoličku vjeru. DZS se isti dan, čim je greška uočena, ispričao građanima, poništio popisnice i proveo novo popisivanje u prisustvu popisivača, kontrolora i instruktora.

Vezano za slučaj u Viškovu, DSZ ističe kako je riječ samo o jednom slučaju, u kojem je greška odmah ispravljena. “Smatramo da se nije radilo o zloj namjeri, već o neznanju, jer su narodnost i jezik bili ispravno upisani”, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Slučaj u Borovom Naselju, pak još se istražuje. “Što se tiče upitnika na jezicima i pismima nacionalnih manjina, istina je da je bilo slučajeva u kojima ih popisivači nisu imali sa sobom, niti su ih pribavili kad su isti zatraženi. Svi su popisni centri opskrbljeni Oglednim primjercima osnovnih obrazaca na jeziku i pismu nacionalnih manjina. U međuvremenu je poslano dodatno upozorenje kako se to više ne bi ponovilo”, kažu u Zavodu.

 Do kraja popisa, sigurno nas očekuju daljnja “uzbuđenja”.