U fokusu

Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

Ženske sindikalne grupe zgroženo saznaju da je Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Pučkim pravobraniteljem, pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te se zaštita žena i invalidnih osoba stavlja u zbirni paket pučkog pravobranitelja.

Vlada RH je odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava

U cijelosti prenosimo priopćenje ženskih sindikalnih grupa slijedom informacije o ukidanju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova:

Ženske sindikalne grupe – Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata te Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata, zgroženo saznaju da je Ministarstvo pravosuđa, u suradnji s Pučkim pravobraniteljem, pripremilo zakonske izmjene kojima se ukida institut posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (navodno ostavljajući pravobraniteljicu za djecu), te se zaštita žena i invalidnih osoba stavlja u zbirni paket pučkog pravobranitelja.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, kao neovisno tijelo za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, uvedena u hrvatsko zakonodavstvo i praksu Zakonom o ravnopravnosti spolova 2003. godine, ponovno izglasanim apsolutnom većinom glasova zastupnika 2008. godine. Iste je godine usvojen i Zakon o suzbijanju diskriminacije kojim su ponovno predviđeni/e posebni/e pravobranitelji/ce.

Vlada RH je, na čelu s jednom ženom, odlučila uštedjeti na račun borbe za ženska prava, pa stoga ukida pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ali ostavlja na desetke neshvatljivih i preskupih Vladinih agencija. Ili je možda problem upravo u tome da je pravobraniteljica neovisno tijelo, a ovo je Vlada koja vodi držati sve konce u rukama.

Sve se ovo događa u razdoblju kad su prava žena – polovice glasača na izborima – dodatno ugrožena teškim ekonomskim prilikama. Ženske sindikalne grupe osobito svjedoče padu stope radne aktivnosti žena na jedva 40%, povećanju stope nezaposlenosti na više od 20%, te posvemašnjem zapošljavanju žena na nesigurnim, privremenim i potplaćenim poslovima, što im priječi puno uživanje ne samo radnih, već i građanskih sloboda i prava.

Također, ženske sindikalne grupe godinama svjedoče osobito aktivnom i djelotvornom radu Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te bitnim ostvarenim poboljšanjima u pravima žena na radu i u društvu. U suradnji s pravobraniteljicom, sindikalne su grupe provele brojne akcije i istraživanja – npr. “Žene na radu na određeno vrijeme”, “Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu”, okrugli stol “Fleksigurnost – Siguran i kvalitetan rad za žene?”. Upoznate smo i s kvalitetnim pomacima s osnova gotovo dvije tisuće pisanih intervencija na oglase i natječaje za radna mjesta, a dnevno smo surađivale na različitim slučajevima diskriminacije, osobito žena koje rade na određeno vrijeme i trudnica.

Neshvatljiva je lakoća kojom pravosudni birokrati, u tišini i skrovitosti svojih ureda, kroje i brišu temeljne demokratske institute, bez da su omogućili sudjelovanje zainteresirane javnosti – barem civilnog sektora i stručnjaka. Takvu bahatost treba zaustaviti i spriječiti odlazak zakonskih promjena u Sabor na, vjerojatno, hitno usvajanje.

Puno je razloga zašto se protivimo ukidanju instituta posebne pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, najmanje dva milijuna i tristo tisuća razloga. I spremni smo poduzimati potrebne mjere da se dosegnuta razina prava žena ne pogorša, a stavljanjem pod zajednički kaput pučkog pravobranitelja to bi se definitivno dogodilo.