Vijesti

31.03.2011. 13:58:04 - T.B. (Libela)

Ukida se Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova?!

Pod krinkom jačanja institucije Pučkog pravobranitelja, ukidaju se posebna pravobraniteljstva

Pod krinkom jačanja institucije Pučkog pravobranitelja, ukidaju se posebna pravobraniteljstva

Zadnjih dana naveliko se šuška da se novim Zakonom o Pučkom pravobranitelju predviđa stavljanje posebnih pravobraniteljstava u njegovu ingerenciju. U praksi bi to značilo da se ukidaju postojeća pravobraniteljstva (za ravnopravnost spolova, za osobe s invaliditetom, a moguće i za djecu) te da će njihova područja najvjerojatnije pokrivati zamjenici/e Pučkog pravobranitelja. Navodno će Zakon biti upućen u parlamentarnu proceduru već sredinom travnja. Ove navode smo pokušali provjeriti u Ministarstvu pravosuđa no od njihove službe za odnose s javnošću dobili smo šturi birokratski odgovor "U ministarstvu pravosuđa započela je radom radna skupina za izmjenu Zakona o pučkom pravobranitelju. U radu radne skupine sudjeluju uz predstavnike Ministarstva pravosuđa , predstavnici Nevladinih udruga, Ureda za zaštitu ljudskih prava Vlade RH, Ministarstva uprave, Ureda pučkog pravobranitelja i  Pravnog fakulteta u Zagrebu.  Tekst prijedloga za izmjenu Zakona o Pučkom pravobranitelju, za sada je interni i u proceduri rasprave unutar radne skupine. Javnosti će prijedlog biti predstavljen kroz javnu raspravu  i na Internet stranicama ministarstva.". Ovdje se otvara pitanje koliko javna rasprava koja će u najboljem slučaju trajati 15 dana može uopće biti u pravom smislu riječi rasprava i to još javna. Isto tako je zanimljiv fenomen uključivanja predstavnika i predstavnica pojedinih nevladinih organizacija u ovakve radne skupine, a koji/e izgleda kasnije služe kao smokvin list koji treba sakriti pravu namjeru izbjegavanja konzultacija s civilnim društvom.

"Trebao nam je dugi niz godina da se Ured oformi i uhoda u svom radu, a sada ga država želi ukinuti, iako je on jedini sposoban odgovoriti na neke od potreba diskriminiranih žena i LGBT populacije", poručila je Mirjana Kučer, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske tijekom jučerašnjeg posjeta predsjednika Ive Josipovića udruzi Domine. Sličnog je mišljenja i Anamarija Gospočić, voditeljica programa u CESI "Smatram da bi se ukidanjem Ureda pravobraniteljice smanjila institucionalna podrška žrtvama diskriminacije temeljem spola odnosno ženama koje su prema svim pokazateljima  posebno i višestruko diskriminirane u RH u području rada i zapošljavanja, sudjelovanja na mjestima odlučivanja te su i dalje žrtve rodno uvjetovanog nasilja.".

Biti će pravi hrvatski paradoks ako se pod krinkom jačanja institucije Pučkog pravobranitelja kao ključnog tijela za suzbijanje diskriminacije, ukinu posebna Pravobraniteljstva koja su upravo u službi suzbijanja gorućih diskriminatornih praksi. Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zbog jakog patrijarhalnog utjecaja u hrvatskom društvu nužan je instrument u borbi protiv diskriminacije po spolnoj/rodnoj osnovi i teško je vjerovati da se bez zasebne institucije pravobraniteljice koja prati izvršavanje Zakona o ravnopravnosti spolova može očekivati ikakav napredak po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca u Hrvatskoj.

 

Tagovi: anamarija gospočić, cesi, domine, mirjana kučer, pravobraniteljica, pučki pravobranitelj, ravnopravnost spolova

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Pun kufer:
naravno da to ukidaju, pa sve se sada postavlja za nadolazeću turističku sezonu, a ovo su samo popularne mjere, jer nije zgodno da se spominju tako ne zgodna pitanja, pa pobogu šta će bogate mušterije pomisliti ...da naše ljiepe dijevojke pomišljaju o tako nekakvim nebulozama, ma ajde samo vi to ljubomorne ženske oćete, ma kada mala meni prođe , a ono u tangi i 17 godina , ma ja bi odmah došo na Jadran...jelda, ministre, ministrice, gospodine, gospođo , uvaženi i u krađi uhvaćeni, Hrvatska je za vas premala, ali je biznis veliki, i ove godine od Dubrovnika, do Rovinja...bordeli, devijacije, ološ, rasprodaja tuđeg, ...zato vama taj ured ne treba, a meni treba,,,jer plivam u vašim go.nima.
Na redu su invalidi, sječam se scene kada ssovci bacaju ljude u kolicima preko balkona,zato jer je netko to od Vas odabrao...ubojice.
01.04.2011. 00:07
LJUTIT:
ma pustite iz Ureda pučkog pravobranitelja nemam ni slova već mjesec dana
04.04.2011. 12:48

Iz drugih medija

AEM