U fokusu

Razoružajte Split!

Centar za mirovne studije osuđuje otvaranje izložbe vojne industrije u Splitu “ASDA” koju su jučer otvorili premijerka RH gospođa Kosor i minstar obrane gospodin Božinović. “Krajenje je neprimjerno da se ovakve manifestacije održavaju na teritoriju Republike Hrvatske primarno iz razloga što je veliki broj građana/ki RH, ali i susjednih zemalja iz regije, stradao od vojnog oružja tijekom proteklog rata.”

Razoružajte Split!

Centar za mirovne studije osuđuje otvaranje izložbe vojne industrije u Splitu “ASDA” koju su jučer otvorili premijerka RH gospođa Kosor i minstar obrane gospodin Božinović. “Krajenje je neprimjerno da se ovakve manifestacije održavaju na teritoriju Republike Hrvatske primarno iz razloga što je veliki broj građana/ki RH, ali i susjednih zemalja iz regije, stradao od vojnog oružja tijekom proteklog rata. Kao da smo zaboravili da su izložbeni eksponati prije samo 15-tak godina služili uništavanju života, kuća naših građana/ki, spomenika kulture, vjerskih objekata, bolnica, škola, a danas služe istoj svrsi u različitim krajevima svijeta – od Afganistana do Libije.” ističu u Centru za mirovne studije te dodaju “Upravo zbog toga RH ne smije graditi niti svoje gospodarstvo, niti svoju politiku na manifestacijama kao što je sajam vojne industrije.”

U situaciji u kojoj u školama još uvijek ne postoji mirovno obrazovanje, kada na sveučilištima i dalje ne postoje katedre za ljudska prava – Vlada svoje prioritete vidi u financiranju ovakvih nakaradnih manifestacija. Još više zabrinjava da se takva manifestacija održava u gradu Splitu koji bi se trebao profilirati kao turistički grad, a ne promotor vojne industrije.

Centar za mirovne studije poziva građane i građanke Splita da bojkotiraju ovaj sajam, a Vladu RH da se jasno odredi kako u budućnosti neće razvoj RH oslanjati na razvoj vojne industrije. Razvoj RH mora se temeljiti na ulaganju u obrazovanje građana/ki za mir, nenasilje i poštivanje ljudskih prava.