U fokusu

Verbalno zlostavljanje u odnosima

Verbalno zlostavljanje u odnosima

Patricia Evans stručnjakinja je za međuljudske odnose, predavačica i autorica pet knjiga o verbalnom zlostavljanju. Redovito gostuje u televizijskim i radijskim emisijima kako bi podigla svijest o fenomenu verbalnog nasilja. Nedavno je u izdanju V.B.Z.-a prevedeno treće, prošireno izdanje njezine knjige Verbalno nasilje u odnosima: kako ga prepoznati i kako reagirati (prijevod Radha Rojc-Belčec).

Ova knjiga namijenjena je, kako autorica ističe u uvodu, i ženama i muškarcima. Iako se njezino istraživačko iskustvo uglavnom temelji na radu sa ženama izloženim zlostavljanju i iako postoje značajne razlike između odnosa u kojima je žena verbalna zlostavljačica i onim u kojima je muškarac zlostavljač, knjiga može ponuditi korisne informacije i muškarcima.

Knjiga je podijeljena na dva dijela. U prvom dijelu definira se verbalno zlostavljanje i koristeći se osobnim iskustvima zlostavljanih žena, autorica govori o naravi odnosa u kojima dolazi do verbalnog zlostavljanja. Za situaciju verbalnog zlostavljanja karakteristično je da zlostavljač poriče zlostavljanje i da se verbalno zlostavljanje odvija iza zatvorenih vrata. Autorica ističe da zbog verbalnog zlostavljanja u kojima zlostavljač želi dominaciju i kontrolu te se često koristi manipulativnim taktikama, žrtva takvog zlostavljanja često ne prepoznanje da se radi o zlostavljanju. Verbalno nasilje nisu nužno prijetnje ili bijesni ispada zlostavljača već ono može biti prisutno puno suptilnije, npr. pod maskom šale, ili optuživanja partnerice za vlastiti neuspjeh,  ili skretanjem pažnje s partneričinih želja i potreba, ili poricanjem i omalovažavanjem partneričine perspektive u viđenju nekog problema u odnosu, njezinih postignuća i iskustava. Autorica više puta ističe važnost ranog prepoznavanja verbalnog nasilja jer ono, ne samo što uvijek prethodi fizičkom nasilju nego čak ako i do njega ne dođe žrtva svejedno trpi veliku bol i kod nje dolazi do manjka samopouzdanja i samopoštovanja.

U drugom dijelu knjige autorica pobliže istražuje kategorije verbalnog zlostavljanja kao i praktične korake potrebne za promjenu i oporavak,a nekoliko je poglavlja posvećeno djeci koja se susreću s verbanim zlostavljanjem.

Patricia Evans pokrenula je i internetsku stranicu www.verbalabuse.com kojom želi upozoriti na fenomen verbalnog nasilja te pružiti savjete i podršku ženama koje su njemu izložene.