Vijesti

06.03.2009. 10:41:55 (Javno.com)

Kriza

U svijetu 22 milijuna žena ostaje bez posla

Broj nezaposlenih žena bi se ove godine mogao podići za 22 milijuna, prema Međunarodnoj organizaciji radnika (ILO), piše BBC. Globalna financijska kriza najviše je pogodila financijski sektor, kojim dominiraju muškarci, no sad su se i žene našle na udaru, kako se kriza širi i u druge sektore.

 

Drastične mjere

Žene pribjegavaju drastičnim mjerama kako bi pobjegle od siromaštva. Dok se u nekim dijelovima svijeta odlučuju za švercanje droge, neke postaju prostitutke, a glavni razlog tome je nedostatak ikakve socijalne zaštite u nerazvijenim zemljama.- Kriza se prelila, pogodila je ostale privredne grane, kao što su maloprodaja i ostale uslužne djelatnosti, u kojima su ipak zastupljenije žene - rekao je autor izvješća ILO-a.

 Nadalje, kako zbog krize jenjava zainteresiranost potrošača, nestaju i radna mjesta konobarica ili prodavačica, a osobito u zemljama u razvitku, gdje žene rade u poljoprivredi, ili kao kućne pomoćnice.

Žene su naime, u zemljama u razvoju, najugroženije jer nemaju nikakvu socijalnu zaštitu. U takvim lošim okolnostima, žene često pribjegavaju i drastičnim koracima kako bi osigurale novac potreban za preživljavanje.

U Boliviji, na primjer, žene se odlučuju na šverc droge u obližnji i bogatiji Brazil, a zabilježeni su slučajevi u kojima paketiće droge veličine teniske loptice sakrivaju u vagine, ili gutaju kapsule s kokainom, kako bi izbjegli uhićenja.

Jedna švercerica je navodno provela i mjesec dana u bolnici, prije no što je izbacila sve progutane kapsule s drogom.

Također, žene se opredjeljuju i za prostituciju, gdje upadaju u zamke svodnika, koji ih nasilno zadržavaju uz sebe, te uzimaju žrtvama veliki postotak utrška.

Tagovi: tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM