U fokusu

Ciklus predavanja o Zagorki

Ciklus predavanja o Zagorki

Centar za ženske studije svakog trećeg četvrtka u mjesecu održava Ciklus predavanja o Zagorki. Predavanja se održavaju u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8. gdje je Zagorka živjela posljednja dva desetljeća svojega života.

Tijekom svojega života Marija Jurić Zagorka (1873.-1957.) često je bila omalovažavana i kritizirana, a njezina prava uloga u hrvatskoj povijesti često zaboravljana. Primjerice, Zagorka je bila prva politička novinarka u Jugoistočnoj Europi početkom 20.st., predvodila je prve ženske demonstracije 1903. godine protiv Khuenove politike, 1925. godine pokreće Ženski list – prvi časopis u Hrvatskoj namijenjen ženama, 1936. sudjelovala je u osnivanju Društva hrvatskih književnica… Iako možda najpoznatija po svojim romanima, ona je bila mnogo više od samo spisateljice – ona je bila novinarka, aktivistica, feministica, ona je bila žena u vrijeme kada su se javnim poslovima bavili isključivo muškarci.

Predavanje održano 17.3. bavilo se temom Zagorka u kanonu hrvatske književnosti. Predavačica je bila Kristina Grgić, znanstvena novakinja na odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na predavanju se govorilo o načinima stvaranja književnih kanona, te o položaju i tretmanu Zagorke unutar povijesti hrvatske književnosti. Njezina djela smatrana su popularnom književnošću, šund literaturom za kravarice, nasuprot visokoj i elitnoj književnosti. Često je bila kritizirana kao spisateljica od institucija, ali unatoč tome i iznimno popularna i cijenjena od običnih građana. Tek od sredine 20.st. započelo se s revalorizacijom njezinoga mjesta u hrvatskoj književnosti, te s istraživanjem svih oblika njezinoga djelovanja – kao aktivistice, novinarke, književnice, žene. Ulazak Zagorke u kanon književnosti destabilizira uobičajene podjele muške/ženske književnosti, visoke/popularne kulture, te poziva na preispitivanje načina na koji autori/autorice ulaze u književnu povijest i način na koji se njihov doprinos vrednuje.

Ukoliko želite saznati nešto o životu i djelu Marije Jurić Zagorke pridružite se sljedećem predavanju koje će se održati 21.4.!