U fokusu

U sisačkoj sigurnoj kući ostali bez grijanja i nemaju dovoljno hrane

Spas od obiteljskog nasilja u sisačkoj je sigurnoj kući lani potražilo 30 djece i 25 žena, što je čak 16 osoba više nego godinu dana ranije. Tajno sklonište, koje u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje od 2008. godine, trenutačno je prepuno, a u njemu se nalazi i desetero djece. To više zabrinjava sve veći nedostatak novca za režije, hranu i ostale potrepštine u kući. Kriza je ove zime dosegnula vrhunac.

U sisačkoj sigurnoj kući ostali bez grijanja i nemaju dovoljno hrane

Spas od obiteljskog nasilja u sisačkoj je sigurnoj kući lani potražilo 30 djece i 25 žena, što je čak 16 osoba više nego godinu dana ranije.
Tajno sklonište, koje u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje od 2008. godine, trenutačno je prepuno, a u njemu se nalazi i desetero djece. To više zabrinjava sve veći nedostatak novca za režije, hranu i ostale potrepštine u kući. Kriza je ove zime dosegnula vrhunac.

Djelatnici volontiraju

– Situacija je takva da trenutačno nema grijanja. Koristimo električne grijalice jer nemamo novca za kupnju lož ulja ili plina. Također, poslali smo dopis svim trgovačkim centrima na našem području s molbom da nam doniraju hranu, no od svih odazvao se samo jedan – Gavrilović. U jako smo teškoj situaciji, ali kuću nećemo zatvoriti nego idemo dalje u borbu. Stoga apeliram na sve koji mogu pomoći žrtvama, najviše djeci trenutačno smještenoj u kući. Svaka donacija u hrani dobro će nam doći – rekla nam je voditeljica Lahorka Zec. Stručne djelatnice, odvjetnica, psihologinja i ostali zaposlenici isključivo volontiraju.

Novac se brzo istopio

Centar za žene Adela lani je s Ministarstvom obitelji potpisao ugovor o financiranju 30 posto potreba tajnog skloništa, u iznosu od 318.000 kuna, koje za ovu godinu još čekaju. Ostale dvije trećine trebali bi u jednakim omjerima pokrivati Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, čime bi normalan rad skloništa i uvjeta u njemu bio osiguran. No, sredstava u proračunima za tu se namjenu nije našlo. Naime, lani je izdvojeno 50.000 županijskog i 94.000 kuna gradskog novca. U vrijeme krize zadnju su pomoć dobili od UNHCR-a prije nekoliko mjeseci. Pomogli su im novcem za grijanje i hranu, no i on se istopio. Odvajanjem za žrtve obiteljskog nasilja u akciji Rotary kluba sudjelovali su i Siščani. No, situacija u kući teža je nego ikad.

Podsjetimo, lani više nisu imali ni 300 kuna za mjesečni iznos kruha, pa su morali raskinuti ugovor s dobavljačem. Minus na računu stvorile su neplaćene režije te sve slabiji priljev novca iz državnih i lokalnih institucija. Za rad skloništa, savjetovališta i SOS telefona 888-888 godišnji su troškovi više od milijun kuna! Svi koji žele pomoći mogu to učiniti na broj žiroračuna 2407000-1188022864 u OTP banci.