U fokusu

Dobra vijest za roditelje

U ovoj, predizbornoj godini, profitirat će, ako nitko drugi,  trudnice i rodilje, posvojitelji i udomitelji, čija je prava, izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Vlada odlučila mijenjati nabolje. Prije svega, obavezni rodiljni dopust, koji je do sada trajao 28 dana prije termina poroda, i još 42 dana nakon rođenja djeteta, produžuje se na ukupno 98 dana, odnosno uz 28 dana prije poroda, majka  će na obaveznom rodiljnom dopustu i nakon rođenja djeteta morati ostati još 70 dana.

Dobra vijest za roditelje

U ovoj, predizbornoj godini, profitirat će, ako nitko drugi,  trudnice i rodilje, posvojitelji i udomitelji, čija je prava, izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, Vlada odlučila mijenjati nabolje.

Prije svega, obavezni rodiljni dopust, koji je do sada trajao 28 dana prije termina poroda, i još 42 dana nakon rođenja djeteta, produžuje se na ukupno 98 dana, odnosno uz 28 dana prije poroda, majka  će na obaveznom rodiljnom dopustu i nakon rođenja djeteta morati  ostati još 70 dana, što se, po novom, smatra “preporučljivim i nužnim vremenom potrebnim za brigu o novorođenčetu i oporavak rodilje”.

Majka koja ne radi, po novom, može, dakle, nakon isteka obaveznog dopusta od deset tjedana radi zaposlenja prekinuti brigu o djetetu, koju uz njenu suglasnost preuzima otac.

Nakon toga, kako je bilo i do sada, na “porodiljni” može i otac, no ono što se mijenja jest odredba koja kaže da nezaposlena majka koja se nakon isteka 70 dana zaposli, ne mora više raditi najmanje tri mjeseca da bi se mogla ponovno vratiti na rodiljni, odnosno roditeljski dopust.

Time se, smatraju u Vladi, stvaraju pretpostavke za veće sudjelovanje  majki na tržištu rada. a može se na rodiljni, odnosno roditeljski dopust vratiti i nakon, recimo, samo mjesec dana provedenih na nekom poslu, recimo na popisivanju stanovništva. 

Izmjenama zakona posvojitelji, udomitelji i skrbnici također dobivaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, na koju do sada nisu imali  pravo ukoliko su posvojili, udomili, ili uzeli na skrb dijete starije od tri godine. Taj limit se sada briše, pa će pravo na jednokratnu novčanu pomoć preko HZZO-a za “opremanje” djeteta sada imati i posvojitelji/udomitelji, recimo, petogodišnjeg, pa čak i starijeg djeteta. Jednokratna novčana pomoć iznosi 70 posto proračunske osnovice, odnosno,  2.328 kuna.

Prosječno se u Hrvatskoj godišnje posvoji između 130 i 140 djece , među kojima je njih oko 70 mlađe od tri godine. Do sada su posvojitelji samo za tu, najmlađu djecu, dobivali od države jednokratnu novčanu pomoć, dok će i za starije država sada osigurati dodatnih 163 tisuće kuna. 

One trudnice koje rade, a koje su do sada morale radi redovitog pregleda u trudnoći eventualno uzimati bolovanje, po novom imaju pravo  na jedan slobodan, i plaćen dan za odlazak na pregled kod liječnika. Taj će pregled, ističe se u zakonu, trudna zaposlenica svom poslodavcu  morati najaviti dva dana prije, i po obavljenom mu pregledu, ako poslodavac to zatraži, dostaviti “dokaz o pregledu”.

Općenito, zakonom se  po prvi put izravnije uvodi pojam “trudne radnice”, “radnice koja je rodila” i “radnice koja doji dijete”, odnosno točno se definira njihov status, koji počinje od dana kad je žena poslodavca pismeno obavijestila da je trudna, da počinje raditi nakon korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta, ili da će trebati stanku za dojenje djeteta.

Time se, stoji u zakonu, isključuje bilo kakav oblik samovolje poslodavca i njegovo izbjegavanje propisanih obaveza. 

 

Ulaskom Hrvatske u EU, roditeljski dopust  za brigu o djetetu, koji sada  traje od šestog, do 12. mjeseca djetetova života, mogao  bi se produžiti za dodatna  dva mjeseca, na ukupno  osam mjeseci, ili, druga je  varijanta, skratiti za dva  mjeseca, na samo četiri mjeseca, ovisno o tome kako  Hrvatska odluči primijeniti  direktivu EU-a kojom se regulira to pitanje. 

Europska direktiva kaže da  treba omogućiti ocu četiri  mjeseca roditeljskog dopusta, pri čemu prenosivo smije  biti najviše mjesec dana,  dok je preporuka EU-a da  neprenosiva budu sva četiri mjeseca. Hrvatska se, dakle,  u roku narednih godinu dana može opredijeliti za neprenosivost prava s oca na  majku.

Ukoliko otac ne želi  na roditeljski dopust, majka će  “odraditi” svoja četiri mjeseca, a dijete će morati u jaslice ili kod “tete čuvalice” s  deset mjeseci. No ako se Hrvatska opredijeli za varijantu  da otac može prenijeti na  majku svoja tri mjeseca, to  znači da će roditeljski dopust trajati osam, umjesto  sadašnjih šest mjeseci, pri  čemu će majka biti s djetetom do njegovog 13. mjeseca života, a otac onda još  mjesec dana. 

Za jednu  od ove dvije varijante moramo se opredijeliti najkasnije  do 8. ožujka iduće godine  kada direktiva EU-a mora  biti implementirana u hrvatski Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.