U fokusu

Istra:

Žene Europe ruše granice

Susret žena, predstavnica političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života pograničnog područja Hrvatske, Slovenije i Italije, koji se u povodu Međunarodnog dana žena šestu godinu za redom održao na graničnom prijelazu Kaštel, u utorak je prerastao u udrugu Žene Europe – Donne d’Europa – Ženske Evrope – Women of Europe. Cilj je udruge  suradnjom i zajedničkim projektima ojačati ulogu žene u svim segmentima života.

Žene Europe ruše granice

Susret žena, predstavnica političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života pograničnog područja Hrvatske, Slovenije i Italije, koji se u povodu Međunarodnog dana žena šestu godinu za redom održao na graničnom prijelazu Kaštel, u utorak je prerastao u udrugu Žene Europe – Donne d’Europa – Ženske Evrope – Women of Europe.

Osnivačka je skupština u bujskoj Zajednici Talijana okupila i njihove kolegice iz drugih dijelova Istre, kojima je cilj suradnjom i zajedničkim projektima ojačati ulogu žene u svim segmentima života te civilno društvo na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Za predsjednicu je izabrana dogradonačelnica Buja Marianna Jelicich Buić, dok su njene zamjenice Isabella Flego i Ester Pahor, predsjednice udruga POEM iz Kopra i UDI iz Trsta. U inicijativnom su odboru predstavnice Istarske županije, Grada Buja te udruga POEM, UDI i AIDA iz Muggie, koje su ovaj značajan korak učinile na osnovu ideje s prošlogodišnjeg susreta i sporazuma o suradnji, potpisanog 28. svibnja 2010. u Izoli, podsjetila je zamjenica župana Viviana Benussi koja je predsjedavala sjednicom.

Udrugu će činiti jedinice lokalne i područne samouprave iz ovih triju, ali i drugih europskih država, ženske udruge, samoupravne zajednice talijanske narodnosti, nevladine organizacije u oblasti zaštite prava žena i njihove međusobne suradnje. Prema usvojenom statutu, članice će promicati kulturu mira i suživota, zalagati se za načela jednakosti muškaraca i žena te stjecanja ovlasti utemeljenih na profesionalnosti i stručnosti, raditi na razvoju međusobnih odnosa stanovništva i institucija, utvrđivati zajedničke razvojne interese u području ekonomije, kulture i politike te podupirati suradnju na projektima financiranim iz europskih fondova i drugih međunarodnih izvora financiranja.

Sjedište će simbolično biti u Bujama, a tri će tajništva biti otvorena u Puli, Kopru i Trstu. Na čelo udruge će svake dvije godine zasjesti predstavnica druge zemlje.

Okupljenima je predstavljen i njen simbol – tri siluete žena u pokretu, uzdignutih ruku te europske zvjezdice u otvorenom polukrugu, autorice Renate Rupil iz Poreča.

– Prema našim saznanjima jedina smo udruga u široj europskoj realnosti takve vrste, prekograničnog karaktera, nikla iz inicijative iz triju država. Prvenstvena nam je namjera da budemo poveznica i referentni centar za sve žene, po raznim pitanjima. Pred nama je pregršt tema, od jačanja uloge žena u društvu, preko kulturnih razmjena do borbe protiv nasilja, koje je moguće zajednički osmisliti i odraditi kao projekte.

Udruga zasigurno neće biti sama sebi svrha, već očekujem konkretan rad i suradnju kako bismo postale aktivan segment u društvu. Posebno me veseli i današnja prisutnost predstavnica srpske i albanske nacionalnosti, internacionalnost i međusobna povezanost koja je na ovom našem teritoriju tako prirodna, rekla je Jelicich Buić.

Žene Europe su tako i prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju izbrisale granice. Upravo su brisanje svih fizičkih i mentalnih granica na ovim prostorima, uz borbu za ženska prava i boljitak društva, potaknuli prvi ovakav susret koji su POEM i UDI pokrenuli u Trstu ratne 1991. godine, nakon raspada Jugoslavije. Susret je kasnije preseljen na granicu Škofije, a kad je ona prestala postojati – na Kaštel, čime je ulogu domaćina preuzeo Grad Buje. Dobrodošlicu i uspješan rad okupljenima u ZT-u je zaželio gradonačelnik Edi Andreašić, a podršku i čestitke župana Ivana Jakovčića prenijela je njegova zamjenica Viviana Benussi.