U fokusu

Anđeli od čelika

Anđeli od čelika

Autonomni kulturni centar Medika Dan je Žena prikladno proslavio uz projekciju filma Anđeli od čelika. Film prikazuje ustrajnu borbu modernih mladih žena za svoje, demokracijom zajamčeno, pravo glasa te sve prepreke na koje na tom putu nailaze.

Mladi koji su se okupili u Medici kroz film su educirani o počecima same borbe, o povijesnom kontekstu u kojem su žene djelovale, o stereotipima koji su tada vladali i ograničavali žene, o patnjama koje su sufražetkinje prolazile, te u konačnici o dobivenim pravima koja su postala temelj ženske borbe i danas.

Iako zahvaljujući tim hrabrim ženama, Čeličnim Anđelima kako ih sam autor filma naziva, današnje žene imaju pravo glasa, ono predstavlja samo mehanizam kojim žene danas nastavljaju svoju borbu za potpunu ravnopravnost s muškarcima i konačni kraj diskriminacije na temelju spolnih i rodnih razlika.

Sufražetkinje su našu borbu započele, no generacije žena koje nadolaze će ju tek završiti. Upravo zato jest iznimno važno da razne projekcije i ini događaji poput ovog 8. ožujka u AKC Medika educiraju mlade o prošlosti žena, ali i o njihovoj sadašnjosti te time potiču mlade za djelovanje u smjeru pravednijeg svijeta.

Primjer toga su i mladi iz debatnog kluba Gimnazije Lucijana Vranjanina koji su s interesom došli pogledati film, te su kasnije raspravili o pitanjima ženskih prava danas, nužnosti građanskog neposluha, opresije od strane države, i slične problematike.

Poruka ravnopravnosti i slobode koja je prenesena filmom je iznimno važna i nadajmo se da se neće zadržati samo u  skromnim prostorijama Autonomnog kulturnog centra Medika.