U fokusu

Svi moraju plaćati jednako osiguranje

Osiguravajuće tvrtke ne smiju uzimati u obzir rod osiguranika prilikom određivanja premija osiguranja ili njihova isplaćivanja, odlučio je u utorak Europski sud pravde. Presuda bi mogla povećati troškove osiguranja za žene i povećati njihove mirovine, ali bi isto tako mogla biti nepovoljna za muškarce i imati velike posljedice za osiguravateljski sektor. “Uzimanje u obzir roda osigurane osobe kao faktora rizika u ugovorima o osiguranju je diskriminacija”, kaže se u presudi. “Pravilo unisex premija stupit će na snagu 21. prosinca 2012.”, odlučio je Sud.

Svi moraju plaćati jednako osiguranje

Osiguravajuće tvrtke ne smiju uzimati u obzir rod osiguranika prilikom određivanja premija osiguranja ili njihova isplaćivanja, odlučio je u utorak Europski sud pravde.

Presuda bi mogla povećati troškove osiguranja za žene i povećati njihove mirovine, ali bi isto tako mogla biti nepovoljna za muškarce i imati velike posljedice za osiguravateljski sektor.

“Uzimanje u obzir roda osigurane osobe kao faktora rizika u ugovorima o osiguranju je diskriminacija”, kaže se u presudi.
“Pravilo unisex premija stupit će na snagu 21. prosinca 2012.”, odlučio je Sud.

ECJ je prihvatio mišljenje svoje nezavisne odvjetnice Juliane Kokott iz rujna prošle godine da različit tretman žena i muškaraca prilikom određivanja njihova statističkog rizika nije u skladu s europskim zakonima.

Prijelazno razdoblje omogućit će državama članicama da odluče što će učiniti s nacionalnim zakonima, a osiguravatelji će dobiti vrijeme za prilagodbu.