U fokusu

U Europskoj komisiji trenutno je zaposleno više žena nego muškaraca, ali...

Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

Žene čine dvije trećine novih zaposlenika Europske komisije iz deset zemalja članica koje su se Uniji priključile 2004 godine. Time je došlo do promjene ravnoteže u omjeru spolova unutar izvršnih tijela Europske unije, koja se po prvi puta naginje u korist žena, istaknuo je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič. No iako je recentni val zapošljavanja rezultirao pozitivnim promjenama na polju ravnomjernije  rodne zastupljenosti na upravnoj razini Komisije, valja istaknuti kako je udio žena među višim članovima uprave i dalje samo 30%.

Udio žena među višim članovima Uprave EK i dalje je samo 30%

Tijekom konferencije u Bruxellesu novinarima su otkrivene nacionalne kvote za deset novih zemalja članica: umjesto planiranog povećanja broja zaposlenih od 3.508 novih zaposlenika/ca (porast od 16%), u razdoblju od 1. svibnja 2004. do kraja prosinca 2010. godine, u izvršnim tijelima Europske unije zaposleno je čak 4.004 novih službenika i privremenih djelatnika. Planirana kvota time je premašena za čak 14%, izjavio je Šefčovič. Potpredsjednik Komisije također je istaknuo kako žene čine čak dvije trećine zaposlenih, što znači da u Komisiji trenutno radi više žena nego muškaraca. Prije proširenja Unije 2004. godine žene su u ukupnom broju djelatnika Komisije participirale sa 46,6%. Danas je taj broj narastao na 52.1%. “Drago mi je da je nedavni val zapošljavanja koji je uslijedio nakon posljednjeg proširenja polučio takav uspjeh,” izjavio je potpredsjednik Europske komisije za međuinstitucionalne odnose i upravu Maroš Šefčovič.

Osim povećanja samog broja zaposlenih, cilj posljednjeg vala zapošljavanja bio je i povećati razinu kvalitete novih djelatnika. “Odabir i integracija velikog broja zaposlenika iz različitih zemalja predstavlja velik izazov za bilo koju organizaciju. Nama je pošlo za rukom ne samo premašiti zadane nacionalne kvote, već i pronaći sjajne, predane ranike koji su se s lakoćom uklopili u novu radnu sredinu. Time je sama Komisija dobila dodatnu energiju i poticaj za daljnji rad,” smatra Šefčovič.

No iako je recentni val zapošljavanja rezultirao pozitivnim promjenama na polju ravnomjernije  rodne zastupljenosti na upravnoj razini Komisije, valja istaknuti kako je udio žena među višim članovima uprave i dalje samo 30%.

Potpredsjednik Komisije istaknuo je kako održavanje geografske i rodne ravnopravnosti predstavlja jedno od temeljnih načela kojime se pri zapošljavanju rukovode izvršna tijela Unije. Osim toga, jedna od posljedica nedavnog obnavljanja radne snage u Komisiji jest i blago smanjivanje prosječne dobi zaposlenih.

Šefčovič, inače slovačke nacionalnosti, naglasio je kako su do prije samo dvadeset godina nove zemlje članice Unije uglavnom bile zemlje iza nekadašnje Željezne zavjese, te kao takve osobito cijene demokratska načela Unije. Također je najavio da će do kraja godine Komisija ispuniti zadane nacionalne kvote za najnovije članice, Bugarsku i Rumunjsku.

Nacionalne kvote

Prilikom pridruživanja dvanaest novih zemalja članica, Europska unija definirala je kvote zapošljavanja kojima je cilj osigurati ravnopravnu zastupljenost pojedinih nacionalnosti unutar institucija  Unije. Ta odluka danas predstavlja temeljno načelo kojime se rukovodi pri zapošljavanju.S ciljem ispunjavanja nacionalnih kvota zadanih za deset najnovijih zemalja članica, iz Komisije poručuju da se broj zaposlenih koji dolaze iz 15 “starih” članica Unije postupno smanjuje. Spomenuti se proces odvija postupno i polagano, pa se ne očekuju negativne posljedice po geografsku ravnotežu. Upitan o toj temi, Šefčovič je priznao kako je mnogo teže privući kandidate iz starijih zemalja članica, primjerice Ujedinjenog kraljevstva ili Švedske, nego iz novih članica gdje je broj visokokvalificiranih radnika osjetno manji. Na pitanje bi li određivanje plaće prema nacionalnosti pomoglo riješiti ovaj problem, potpredsjednik Komisije odgovorio je kako bi daleko bolja mjera bila promoviranje mogućnosti za ostvarivanje karijera u Europskoj uniji po britanskim kampusima. “Riječ je o mjeri koja se već počela provoditi,” dodao je Šefčovič .

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić