U fokusu

Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za UNESCO i L’Oreal Adria jednogodišnjom stipendijom u iznosu 4.000 EUR u sklopu nacionalnog programa “Za žene u znanosti” nagradili su četiri mlade hrvatske znanstvenice. Stipendiju od 4.000 EUR primile su: molekularna biologinja Rosa Karlić, molekularna biologinja Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski. Ove godine na natječaj nacionalnog programa “Za žene u znanosti” apliciralo je 35 kandidatkinja.

Dodijeljene stipendije mladim znanstvenicama

Hrvatsko nacionalno povjerenstvo za UNESCO i L’Oreal Adria jednogodišnjom stipendijom u iznosu 4.000 EUR u sklopu nacionalnog programa “Za žene u znanosti” nagradili su četiri mlade hrvatske znanstvenice.

Stipendiju od 4.000 EUR primile su: molekularna biologinja Rosa Karlić, molekularna biologinja Ana Knežević, liječnica Anna Mrzljak te geofizičarka Ivana Stiperski.

Ove godine na natječaj nacionalnog programa “Za žene u znanosti” apliciralo je 35 kandidatkinja u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije sa prirodoslovnih područja, najviše sa područja medicine i molekularne biologije. “Zadatak natječajnog povjerenstva nije bio lak. Između prijavljenih kandidatkinja odabrali smo one čije doktorske disertacije donose najviše noviteta u svijet znanosti te čija su istraživanja najprimjenjivija u praksi.”, naglašava akademik Zvonko Kusić, predsjednik natječajnog povjerenstva. “Ovom stipendijom odajemo priznanje za dosadašnji znanstveni rad mladih hrvatskih znanstvenica te svojevrstan poticaj za nastavak znanstvene karijere.”, ističe akademik Vladimir Marković, predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Molekularna biologinja Rosa Karlić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, u svojoj doktorskoj disertaciji pokazuje kako su modifikacije histona, odnosno mutacije u proteinima koji ih reguliraju, u vezi s nastankom različitih bolesti, kao što su karcinomi. Primjenom računalnih i statističkih metoda Tridesetogodišnja Rosa Karlić vrši detaljnu analizu javno dostupnih podataka o lokalizaciji različitih modifikacija histona u ljudskom genomu koji dovode do novih spoznaja o mehanizmu i vremenskom slijedu njihove uspostave u ljudskim stanicama.

Molekularna biologinja Ana Knežević u svojoj se doktorski disertaciji bavi istraživanjem N-glikana na proteinima plazme i njihovoj varijabilnosti u populaciji. Istraživanje provedeno u radu temeljno je istraživanje provedeno na više od 2 000 uzoraka te predstavlja prvo takvo istraživanje provedeno u Hrvatskoj. Konkretna primjena istraživanja još nije poznata, no dugoročno gledano ovakav tip analize mogao bi se koristiti u dijagnostici i prognostici.
Liječnica Anna Mrzljak, internistica gastroenterologinja sa Kliničke bolnice Merkur, prva u Hrvatskoj bavi se istraživanjem razvoja kronične bubrežne bolesti nakon transplantacije jetre. Istraživanje je primjenjivo i u svakodnevnoj praksi, a rezultatima može se modificirati liječenje bolesnika nakon transplantacije, mogu se razviti strategije prevencije razvitka bubrežnih bolesti te poboljšati liječenje ukoliko se bubrežna disfunkcija razvila.

Fizičarka Ivana Stiperski radi kao znanstvena novakinja na Državnom hidrometeorološkom zavodu. Uz teorijsko-numerički dio, njena disertacija koja se bavi rezonacijom zarobljenih valova uzrokovanom paralelnim planinskim lancima, ima i primjenjenu komponentu sa svrhom poboljšanja numeričkih prognoza olujne bure. Ivana Stiperski je ujedno bila i glavna prognostičarka za prvu hrvatsku žensku alpinističku ekspediciju na Cho Oyu (2007) te drugu hrvatsku žensku alpinističku ekspediciju na Mount Everest (2009).

Odluku o najboljim među prijavljenim znanstvenicama donijelo je natječajno povjerenstvo u sastavu: akademik Zvonko Kusić (predsjednik), akademkinja Sibila Jelaska, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Vida Demarin, prof. dr. Helena Jasna Mencer, prof. dr. Ivan Vicković, dr.sc. Ivana Mrkonjić te dr. sc. Katica Biljaković.

“Nacionalne dobitnice stipendija od iznimne su važnosti u identificiranju talenta mladih znanstvenica i promoviranju istraživanja znanstvenica u svakoj od zemalja u kojima se nacionalne stipendije dodjeljuju. U pet godina od kada je program prisutan u Hrvatskoj, nagradili smo 18 obećavajućih mladih znanstvenica te započeli brojne debate. Upravo iz razloga jer svijet treba znanost, a znanost treba žene.” naglašava Julio Quiroga, generalni direktor L’Oreala ADRIA. Nacionalni program stipendiranja mladih znanstvenica u Hrvatskoj je predstavljen u studenom 2006. godine a provodi se u više od 50 zemljama diljem svijeta. Dio je međunarodnog projekta “For Women in Science” koji se u suradnji L’ORÉAL-a i UNESCO-a provodi već više od deset godina. Od 1998. godine dodjeljuju se i Međunarodne stipendije “For women in science” te Međunarodne nagrade laureatkinjama, koje su već zadužile svijet znanosti.