Vijesti

02.02.2011. 09:43:36 [Zagreb] - jra (Večernji list)

Predstavljena Europska mreža žena ambasadorica poduzetništva

Ambasadorice ženskog poduzetništva

Ambasadorice ženskog poduzetništva (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Projekt Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva - EntrepreneurSHEp Croatia, koji je prijavljen na natječaj u okviru CIP programa Europske komisije za konkurentnost i inovacije, predstavljen je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Cilj projekta vrijednog 146.000 eura uspostava je mreže hrvatskih ambasadorica koje će poticati žene da počnu poduzetničku djelatnost i osnuju vlastite tvrtke te podizati svijest o poduzetništvu žena. Otvarajući skup, predsjednik HKG Nadan Vidošević kazao je da žene čine 52 posto populacije, a 60 posto nezaposlenih su žene. No da poduzetništvo još nije zaživjelo kod žena, ali ni kod muškaraca, najbolje svjedoči podatak da 1,75 milijuna ljudi prima plaće iz proračuna.

– Vanjski dug za nekoliko će godina dosegnuti 60 milijardi eura, a tradicionalni će model generacijske solidarnosti prerasti u budućnosti u javni dug, koji će se kroz poreze javljati kao problem tvrtkama – kazao je Vidošević ističući da je borba za afirmaciju ženskog poduzetništva potrebna na svim razinama, osobito u području edukacije, kroz koju je potrebno početi stvarati poduzetničku svijest od najranijih dana.

Voditeljica projekta EntrepreneurSHEp Vesna Torbarina iz HGK predstavila je projekt Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva. Mreža je osnovana 2009. u toku švedskog predsjedanja EU. Hrvatska je lani postala nova članica Mreže, koja danas obuhvaća 250 poduzetnica iz 22 zemlje, a iz Hrvatske je ukupno 30 ambasadorica iz pet regija.

Državna tajnica za poduzetništvo Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić tvrdi da je za razvoj ženskog poduzetništva od 2004. godine utrošeno 25 milijuna kuna. Lani je podneseno 1597 zahtjeva za razvoj ženskog poduzetništva. Uz šest milijuna kuna, za razvoj ženskog poduzetništva osigurano je i dodatnih 4,5 milijuna kuna. Realiziran je 1001 poticaj u vrijednosti 10,5 milijuna kuna. Potpore su bile manje vrijednosti, većinom u uslužnoj djelatnosti, ali su ipak bitno pridonijele razvoju ženskog poduzetništva, rekla je Kraljić dodavši da na jedan "ženski" poduzetnički pothvat dolaze dva i pol "muška". Cilj je da se do 2013. taj nerazmjer svede na razinu od 1,41. Također i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo pokreće novi jamstveni program koji će koristiti samo poduzetnice.

U MINGORP-u su u programu za 2011. vratili stavku za žensko poduzetništvo.

– U startu za poticanje ženskog poduzetništva osigurat će se 8,5 milijuna kuna, a u konačnici se očekuje da će sredstva dosegnuti razinu od prošle godine – tvrdi Kraljić.

Direktorica Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije Joanna Drake kazala je kako malo poduzetništvo u zemljama Europske unije kreira gotovo 80 posto novih radnih mjesta. Hrvatska od budućeg članstva u EU treba zadržati postojeća očekivanja te entuzijazam, a na svom putu u EU pokazuje uz integriranost i to da će biti inspirativna članica EU.

Žene poduzetnice u EU čine 34,4 posto, od čega 20 posto u industriji. Potrebno je osloboditi postojeće potencijale, no postoje teškoće kao što je slabo poslovno okruženje i otežan pristup financijama, diskriminacija na temelju spola, nemogućnost brige za djecu, različitost pristupa poduzetništvu žena i muškaraca. Žene su u poduzetništvu opreznije od muškaraca, svjesnije rizika od neuspjeha te na pokretanje posla gledaju iz različitog kuta od muškaraca, istaknula je Drake te napomenula kako će se za mjesec dana uspostaviti i mreža mentorica za žene poduzetnice.

Tagovi: hrvatska gospodarska komora, poduzetništvo, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM