U fokusu

Započelo obilježavanje Europske godine volontiranja 2011.

U povodu obilježavanja Europske godine volontiranja 2011., jučer je održan je tematski okrugli stol “Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH”. Tijekom Europske godine volontiranja u državama EU-a i državama pristupnicama, provodit će se mnogobrojni projekti koji promiču volonterstvo i podižu svijest o važnosti dobrovoljnog rada.   

Započelo obilježavanje Europske godine volontiranja 2011.

U povodu obilježavanja Europske godine volontiranja 2011., jučer je u prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa održan je tematski okrugli stol “Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH”.

Javnu raspravu koja je okupila osamdesetak sudionika, te je ujedno i prvi događaj kojim se u Hrvatskoj počinje obilježavati Europska godina volontiranja zajednički su organizirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalni odbor za razvoj volonterstva koji je savjetodavno tijelo Vlade RH i Hrvatska mreža volonterskih centara u partnerstvu s Projektom TACSO – Tehnička pomoć organizacijama civilnog društva.

Uz predstavljanje iskustava o modelima priznavanja volonterskog rada u okviru visokog obrazovanja u državama članicama EU, okrugli stol je sudionicima/cama omogućio razmjenu iskustava  o dosadašnjim naporima u području provedbe programa volontiranja u sustavu visokog obrazovanja u Hrvatskoj te su okupljeni spremno otvorili raspravu o mogućnostima i izazovima razvoja različitih modela priznavanja volonterskog rada u okviru hrvatskih sveučilišta.

“Volonterstvom građani mogu postati pokretačima pozitivnih društvenih promjena, ono je vrijednost  koja predstavlja moćan način na koji građani mogu izraziti svoju solidarnost i učiniti društvo u kojem žive boljim,” kazala je na okruglom stolu Ivana Kordić, ispred Hrvatske mreža volonterskih centara koja će sa svojim aktivnostima tijekom cijele godine sudjelovati u obilježavanja Europske godine volontiranja u Hrvatskoj.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovan Fuchs istaknuo je društveni značaj volontiranja, posebice među mladima, te naglasio kako mladi kroz uključivanje u volonterske programe stječu radno i životno iskustvo, a ujedno se tako uključuju u neformalno obrazovanje. Ministar Fuchs drži da bi se mladima volonterski rad trebao vrednovati i u obrazovnom sustavu, te je stoga posebno naglasio da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo Nacionalni okvirni kurikulum u kojemu je solidarnost naglašena odgojno-obrazovna vrijednost iz koje se izvodi i volontiranje.

Aida Bagić, voditeljica i predstavnica TACSO projekta u Hrvatskoj koji je podržao početak obilježavanja Europske godine volontiranja u Hrvatskoj te je omogućio održavanje okruglog stola “Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH” naglasila je kako je izuzetno važno poticati razumijevanje volonterstva kao vrednote na kojoj počiva civilno društvo i kao načina promocije aktivnog građanstva.

Inače, tijekom Europske godine volontiranja u državama EU-a i državama pristupnicama, među kojima je i Hrvatska, provodit će se mnogobrojni projekti koji promiču volonterstvo i podižu svijest o važnosti dobrovoljnog rada.  Netom održani okrugli stol, tek je prvi u nizu događaja kojima se u Republici Hrvatskoj na nacionalnoj razini obilježava Europska godina volontiranja 2011.