U fokusu

50% ambulanti nepristupačno ženama s invaliditetom

Društvo distrofičara Zagreb, krajem je siječnja organiziralo okrugli stol na temu Unapređenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom. Govorilo se o reproduktivnom zdravlju i predrasudama prema ženama s invaliditetom napominjući kako su one trostruko diskriminirane, zatim pozitivnom pristupu reproduktivnom zdravlju, pravu na zdravstvenu zaštitu, te su prikazani rezultati istraživanja o reproduktivnom zdravlju.

50% ambulanti nepristupačno ženama s invaliditetom

Društvo distrofičara Zagreb, krajem je siječnja organiziralo okrugli stol na temu Unaprjeđenje zdravstvene zaštite žena s mišićnom distrofijom. Govorilo se o reproduktivnom zdravlju i predrasudama prema ženama s invaliditetom napominjući kako su one trostruko diskriminirane, zatim pozitivnom pristupu reproduktivnom zdravlju, pravu na zdravstvenu zaštitu, te su prikazani rezultati istraživanja o reproduktivnom zdravlju 42 članice Društva distrofičara Zagreb.

Prvo uvodno predavanje na okruglom stolu je održao dr. med. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH na temu “Reproduktivno zdravlje i predrasude“, napominjući kako su žene s invaliditetom trostruko diskriminirane prvenstveno kao žene među muškarcima, zatim kao osobe s invaliditetom među ostalima te kao žene među ženama. Nadalje je istaknuo kako u današnjem društvu postoje predrasude prema osobama s invaliditetom te kako društvo s neprihvaćanjem gleda na mogućnost da žena s neuromuskularnom bolesti ostane u drugom stanju, provede trudnoću, te da na svijet donese dijete i postane majka i uživa u majčinstvu. Stoga je potrebno intenzivno raditi na uklanjanju predrasuda i osvješćivanju društva da žene s mišićnom distrofijom također imaju potpuno pravo uživanja u majčinstvu. 

U svom izlaganju pod nazivom “Pozitivan pristup reproduktivnom zdravlju“, mr. sc. Karin Kuljanić, psihologinja iz KBC Rijeka, Klinike za ginekologiju upozorila je na potrebu pozitivnog pristupa reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom, a usputno istaknula kako je na području cijele Rijeke samo jedan ginekološki stol prilagođen ženama s invaliditetom pri Klinici za ginekologiju KBC Rijeka

Dr. med. Tatjana Bekić iz Doma zdravlja Zagreb-Zapad u svom izlaganju “Pravo na zdravstvenu zaštitu žena” iznijela je mogućnost obavljanja ginekoloških pregleda žena s invaliditetom u istom domu zdravlja, a s obzirom da je isti jedan od ukupno 3 zdravstvene institucije u Gradu Zagrebu koja posjeduje prilagođeni ginekološki stol (uz Dom zdravlja Zagreb-Zapad to su još KB Sv. Duh i Klinika za ženske bolesti i porode, Petrova 13).

Marica Mirić, dipl, ing., predsjednica Društva distrofičara Zagreb u svom izlaganju je prikazala rezultate istraživanja o reproduktivnom zdravlju članica Društva distrofičara Zagreb. U istraživanju su sudjelovale 42 žene s mišićnom distrofijom u dobi od 30 do 40 godina, a odgovarale su na pitanja koliko redovito odlaze na ginekološke preglede, u kojoj mjeri su zadovoljne komunikacijom s liječnicima i drugim medicinskim osobljem, koliko nailaze na nepristupačnost samog prilaza u ambulante te da li su zainteresirane za obavljanje ginekoloških pregleda u Domu zdravlja Zagreb-Zapad koji će za njih biti organiziran na način da će im se osim prilagođenog stola i educiranog liječnika omogućiti i organizirani prijevoz.

Rezultati su pokazali da je ženama s mišićnom distrofijom gotovo 50% ambulanti nepristupačno. Komunikacijom s liječnicima bilo je zadovoljno 47% ispitanica, dok ih je 50% bilo zadovoljno komunikacijom s medicinskim sestrama. Polovica anketiranih žena želi prihvatiti program koji im nudi Društvo distrofičara Zagreba. Riječ je o organiziranom prijevozu u ginekološku ambulantu Doma zdravlja Zagreb – Zapad, a koji je za potrebe tih žena nabavio i posebno prilagođen ginekološki stol. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 6000 distrofičara, od čega njih gotovo 400 u Zagrebu, a više od 50% su žene.

Pokrenuta je rasprava s komentarima o neugodnim i pozitivnim iskustvima koje su imale žene prilikom obavljanja pregleda kod liječnika/ca ginekologa/ginekologinja, o nužnost provođenja edukacije medicinskog osoblja o posebnostima postupanja sa ženama s invaliditetom te je istaknuto kako Društvo distrofičara Zagreb osim ovog pilot-projekta namjerava provesti sveobuhvatno istraživanje o reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Nadalje je napomenuto kako je osim ginekoloških pregleda potrebno omogućiti ženama s invaliditetom i mamografske preglede koje inače financira grad Zagreb za svoje područje.