Vijesti

27.01.2011. 12:13:13 (info-market.ba/Libela.org)

Poligamija još uvijek raširena u Turskoj

Žene u Indoneziji prosvjeduju protiv poligamije

Žene u Indoneziji prosvjeduju protiv poligamije

U Turskoj, zemlji koja teži da se pridruži Europskoj uniji, 187.000 žena dijeli muža s drugom ženom na osnovu vjerskog braka, iako je poligamija nezakonita. To se događa uglavnom u jugoistočnoj Turskoj, siromašnom područje feudalne tradicije, gdje je većinsko stanovništvo kurdsko, ali također i na industrijaliziranom zapadu, precizira se u istraživanju dvojice turskih demografa ankarskog Univerziteta Hacettepe.
Izvještaj je dostavljen prošlog tjedna jednom parlamentarnom odboru za jednakost muškaraca i žena.
Većina muškaraca uzima drugu ženu kada prva ne može imati djece ili kada nije rodila sina.
Više od sedam milijuna žena, od ukupno 73 milijuna stanovnika, udaje se po odluci njihovih roditelja, što znači da ulaze u dogovoreni brak, a gotovo 5,5 milijuna žena se udaje prije zakonske dobi od 18 godina, naglašava se u istraživanju. Primjerice, i turski predsjednik Abdullah Gül je oženio svoju ženu kada je imala samo petnaest godina.

Oko 450.000 žena, uglavnom iz jugoistočne Anadolije, sa svojim supruzima je u vjerskom braku, koji je u principu zabranjen ako nije bilo građanskog vjenčanja i nemaju nikakvih prava kao zakonite supruge.
Turska je pojačala reforme u korist žena kako bi povećala svoje šanse da jednog dana uđe u Europsku uniju. Ali u praksi i u mentalitetu ostaje još puno toga za uraditi kako bi se smanjila diskriminacija čije su žrtve žene, smatraju feminističke organizacije.

Promjene u Ustavu

Turska, zemlja kandidatkinja za pristupanje EU od 1987., koja je pregovore o članstvu započela 2005., poduzima korake potrebne za ravnopravnost spolova i poboljšanje prava žena kako bi popravila šanse za priključenje zajednici.

Stanka pravde i razvoja, konzervativna stranka koja ima većinu u turskom parlamentu, u rujnu je progurala nekoliko promjena u Ustavu, uključujući i reforme prema mjerama o pozitivnoj dikriminaciji prema ženama i djeci. Feminističke grupe ipak nadodaju da se još mnogo treba učiniti.

U izvještaju iz 2010. o napretku Turske na putu prema EU, Europska komisija izlistava pod ozbiljne probleme ubojstva iz časti, maloljetničke i prisilne brakove i obiteljsko nasilje – ali ne spominje poligamiju.

U zadnjem izvještaju o napretku Turske na putu za članstvo u EU, Europska komisija kritizirala je stanje osnovnih prava, slobode govora i slobode medija u Turskoj. Većina nedostataka ostaje vezana uz prakticiranje vjerskih sloboda, dodaje Komisija. Od Ankare se traži da napravi korak naprijed u poboljšanju ženskih prava i ravnopravnosti spolova. Zastupljenost žena u politici, na višim pozicijama u upravi i sindikatima i dalje jako niska, bilježi izvještaj.

Tagovi: europska unija, poligamija, turska, ženska ljudska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM