U fokusu

Sky News potjerao dvoje TV-komentatora zbog seksizma

Dvojica sportskih komentatora britanske televizijske mreže Sky News dobili su otkaz zbog sprdanja i vrijeđanja na račun žene, nogometne sutkinje, i izgubili mjesta u gledanoj emisiji Monday Night Football. ‘Bilo bi potrebno da netko ode dolje na teren i da joj pojasni što je to kada je lopta van igre. Žene to ne znaju’, rekao je jedan od potjeranih komentatora, a drugi je replicirao s ‘naravno, pojma nemaju’.

Sky News potjerao dvoje TV-komentatora zbog seksizma

Dvojica sportskih komentatora britanske televizijske mreže Sky News dobili su otkaz zbog sprdanja i vrijeđanja na račun žene, nogometne sutkinje, i izgubili mjesta u gledanoj emisiji Monday Night Football.

‘Bilo bi potrebno da netko ode dolje na teren i da joj pojasni što je to kada je lopta van igre. Žene to ne znaju’, rekao je jedan od potjeranih komentatora, a drugi je replicirao s ‘naravno, pojma nemaju’.

Bile su to riječi nedopuštene kritike na račun nogometne sutkinje Sian Massey iz Premier lige koje su koštale položaja afirmirane sportske komentatore Richarda Keysa i Andyja Graya.

Najprije su se branili tvrdnjom da su mislili da nisu u eteru, ali je obrana bila šuplja jer su se rugali i na račun jednog od direktora West Hama koji je kritizirao seksizam: ‘Jesi li čuo dražesnog Bradeya kako se ovoga jutra žalio? ‘Daj nemoj me zezati!’, rekao je Keys. Obojica su se ispričali, ali je TV-mreža prihvatila mišljenje Fondacije za ženski sport i rekreaciju, koja smatra da su izjave nedopustive. ‘Jasno smo im rekli da su njihovi komentari neprihvatljivi. Nemaju nikakvo opravdanje i to što su napravili se kosi s duhom naše kompanije. Izjave su uvredljive’, kazao je Barney Francis, sportski direktor Sky Newsa.

Ujedinjeno kraljevstvo ima oko 850 žena nogometnih sutkinja u raznim kategorijama i ligama.

Sporne izjave na račun sutkinje Massey su se dogodile za vrijeme utakmice između Wolvea i Liverpoola ove subote. Da situacija bude još teža za otpuštene komentatore, drugi su se sportski novinari složili da je u spornoj odluci sutkinja Massey (25) bila potpuno u pravu.