U fokusu

Film

Splićanke nekad i danas

“Splićanke nekad i danas” naziv je dokumentarnog filma iz produkcije “Domina” o ženskoj povijesti Splita u periodu između dva rata, čiji je dio u trajanju od 18 minuta premijerno prikazan na svečanom domjenku “Domina”, 22. prosinca, u hotelu “Park” u Splitu. Ovim dokumentarnim filmom, koji bi u cijelosti trebao trajati 60 minuta, “Domine” žele afirmirati brojne velike žene Splita.

Splićanke nekad i danas

“Splićanke nekad i danas” naziv je dokumentarnog filma iz produkcije “Domina” o ženskoj povijesti Splita u periodu između dva rata, čiji je dio u trajanju od 18 minuta premijerno prikazan na svečanom domjenku “Domina”, 22. prosinca, u hotelu “Park” u Splitu.

Ovim dokumentarnim filmom, koji bi u cijelosti trebao trajati 60 minuta, “Domine”, na temelju višegodišnjeg istraživanja “Povijesti žena Splita i Dalmacije”, žele afirmirati brojne velike žene Splita, te informirati, osvijestiti i senzibilizirati što širu javnost o njihovim ulogama i doprinosu povijesti Splita, te ih usporediti s položajem i ulogama Splićanki danas.

Pogled u prošlost svjedoči u prilog mijenjanja uloga i pristupa ženi i ženskim pravima i, u skladu s Nacionalnom politikom za promicanje ravnopravnosti apolova (2006-2010), promovira temu ravnopravnosti spolova i potrebu za postizanjem uravnoteženijeg položaja žena i muškaraca u svrhu boljitka društva i zajednice u cjelini.

Ovaj 18-minutni segment obrađuje djelovanje “Ženske narodne zadruge” i feministički pokret u Splitu između 2 rata, s posebnim naglaskom na Vinku Bulić, jednu od najznačajnijih žena u povijesti Splita i Dalmacije iz tog perioda, čiji tekst pod nazivom “Splitska žena”, objavljen 1927. godine u časopisu “Nova Europa”, možete pročitati na linku  http://cms.web-stranica.org/clients/4/uploads/315.pdf.

Sugovornice u ovom dijelu filma su Mirjana Kučer, izvršna koordinatorica udruge “Domine”; Đordana Barbarić, izvršna direktorica udruge “Most” i Larisa Šerbo, praunuka Vinke Bulić. Autorica scenarija i režije je Nina Šimunović, uz asistenciju Mirjane Kučer na scenariju, uz snimanje i montažu Vojana Koceića.

Dovršenje filma u cijelosti ovisi o osiguravanju daljnje financijske potpore (ukupno oko 250.000 kn), od koje su dio u ovoj godini “Dominama” odobrili Ured za ravnopravnost spolova RH, u iznosu 26.000,00 kn i Ured za kulturu Grada Splita u iznosu 10.000 kn.
 

Video “Splićanke nekad i danas”, 1. dio

Video “Splićanke nekad i danas”, 2. dio