U fokusu

Otvoreno pismo Državnom zavodu za statistiku:

I mi smo obitelj!

Centar za LGBT ravnopravnost uputio je Državnom zavodu za statistiku pismo kako bi upozorio na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za predstojeći popis stanovništva, a koji ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji. Također navode potrebu da se prilikom obuke anketara/ki, uvrsti i dio edukacije namjenjen za senzibilizaciju prema LGBT osobama.

I mi smo obitelj!

ILGA Europe

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

 

Poštovana,

Ovim putem također Vas želimo upozoriti na povredu zakona koja je vidljiva iz Upitnika za kućanstvo i stan (P2) a koji u popisu osoba ne prepoznaje članove istospolne zajednice kao članove obitelji.  

Iako upitnik postavlja pitanje o imenu bračnog/izvanbračnog druga-družice – izostavlja pitanje o imenu istospolnog druga-družice, i ono što je još gore u definiciji pojma “uže obitelji” ne prepoznaje istospolnog druga-družicu. Time se je grubo prekršio članak 21. Zakona o istospolnim zajednicama koji zabranjuje svaku diskriminaciju, izravnu i neizravnu na osnovi istospolne zajednice kao i činjenice homoseksualne orijentacije. Zbog toga tražmo da hitno izmjenite Upitnik za kućanstvo i stan (P2) na način da se onim lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama koji žive u istospolnoj zajednici, sukladno zakonu, prizna njihovo činjenično stanje u kojemu se nalaze: a to je da zajedno sa svojim partnerima/cama žive i rade u ovoj zemlji, plaćaju poreze, odgajaju djecu, te na kraju krajeva čine obitelj.

Heterosekslanost nikako ne može biti primarni kriterij za definiciju obitelji. Time ne samo da se omalovažavju ne-heteroseksualne obitelji u RH, već se i krše zakoni RH.

 

Centar za LGBT ravnopravnost ovim putem pozdravlja odluku Državnog zavoda za statistiku da u predstojeći popis stanovništva koje živi na teritoriju Republike Hrvatske uvrsti i pitanje o životu u istospolnoj zajednici. Time se je popis usuglasio sa zakonskim standardima RH koji kroz Zakon o istospolnim zajednicama prepoznaju oblik istospolne zajednice još od 2003. godine.

Budući da će se taj podatak po prvi puta prikupljati u Republici Hrvatskoj, a zbog osjetljivosti samog pitanja koje se postavlja  u i dalje homofobičnom društvu, ovim putem apeliramo na Državni zavod za statistiku da prilikom obuke anketara koji će provoditi popis stanovništva, svakako uvrstite i dio edukacije namjenjenu za senzibilizaciju anketara prema LGBT osobama kako bi se izbjegao bilo koji oblik homofobije prilikom anketiranja. Držimo da jedan od uvjeta koji anketar/ka mora zadovoljiti je i senzibiliziranost prema LGBT osobama.