Vijesti

30.12.2010. 15:01:55 - Jerko Bakotin (Novi list)

Hrvatska humanitarka dobila ulicu u Beogradu, u Hrvatskoj još ne

Beogradska gradska Komisija za imenovanje ulica i trgova početkom ovog mjeseca donijela je odluku da se po Diani Budisavljević, zbog njenih zasluga za srpski, ali i židovski te romski narod, imenuje jedna od najljepših ulica na elitnom Dedinju. Riječ je o austrijskoj i hrvatskoj humanitarki koja je iz ustaških logora spasila oko dvanaest tisuća uglavnom srpske djece. Njene zasluge za očuvanje ljudskih života dugi niz niz godina su prešućivane, međutim, pred nekoliko mjeseci sudionik NOB-a Franjo Kalođera i Srpsko narodno vijeće (SNV) pokrenuli su inicijativu da se njenim imenom nazovu po jedna zagrebačka i sisačka ulica.

Rođena u Innsbrucku kao Diana Obexer, 1919. godine udala se za zagrebačkog kirurga Julija Budisavljevića te preselila u hrvatsku metropolu. Tijekom Drugog svjetskog rata organizirala akcije pomoći za žene i djecu stradalu u ratnim operacijama i ustaškim pogromima.

– Budisavljević je uz pomoć Crvenog križa, simpatizera NOP-a i ostalih građana učinila sve što je mogla da ih se spasi, govori Nataša Mataušić, kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja.

Branka Šesto iz SNV-a podsjeća da je prije sedam godina Hrvatski državni arhiv objavio opsežni "Dnevnik Diane Budisavljević" iz kojeg se može steći jasna slika o veličini djela ove hrabre žene. Uskoro će uputiti i službeni zahtjev zagrebačkoj Gradskoj skupštini da se Budisavljević dodijeli ulica te odobri postavljanje spomen-ploče na Trgu Petra Svačića broj 13, gdje je ova istinska heroina živjela.

 

Više o Diani Budisavljević pročitajte u tekstu Zagrebačka pravednica Diana Budisavljević prenesenom s Lupiga.com.

Tagovi: diana budisavljević, djeca, nob, rat, ustaše

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM