U fokusu

Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

Svaka druga žena u Srbiji je doživela neku vrstu porodičnog nasilja, a u poslednjih godinu dana je ubijena 31 žena. Žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju. Najčešći razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomora, a neretko alkohol i droge. Rezultati su to istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta “Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasija”.

Svaka druga žena u Srbiji žrtva porodičnog nasilja

Svaka druga žena u Srbiji je doživela neku vrstu porodičnog nasilja, a u poslednjih godinu dana je ubijena 31 žena. Žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju. Najčešći razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomora, a neretko alkohol i droge.

Predstavljajući istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta “Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasija”, izjavila je državna sekretarka ministarstva rada i socijalne politike Snežana Lakićević na konferenciji za novinare. Ona je rekla da je 54,2 odsto žena u Srbiji je doživelo je neku vrstu porodičnog nasilja čiji su najčešći počinioci muškarci (90 odsto).

“U poslednjih godinu dana polovina žena je bila izložena višestrukim oblicima nasilja koje uključuju psihološko, ekonomsko, fizičko i seksualno nasilje”, rekla Snežana Lakićević.

Ona je dodala da je psihološko nasilje u poslednjh godinu dana doživelo čak 31,8 odsto žena u Srbiji. Tokom života 48,7 odsto žena u Srbiji je doživelo psihološko nasilje.

Fizičko nasilje doživelo je 10,1 odsto žena u poslednjih godinu dana, a 21,6 odsto tokom života.

“Žene svih uzrasta, regija, obrazovnog i socijalnog statusa mogu biti žrtve nasilja”, rekla je Lakićević i dodala da počinioci porodičnog nasilja mogu biti muževi, venčani i nevenčani partneri, očevi, majke i rođaci, a žene izvan Beograda nešto sklonije da ćute o nasilju, dodala je državna sekretarka.

Razlozi sukobljavanja u porodici su nedostatak novca, ljubomorne optužbe i upotrebu alkohola i droge.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.500 žena iz centralne Srbije uzrasta od 18 do 75 godina. Uzorak je obuhvatao 925 domaćinstava i žena iz Beograda, 725 iz Južne i Istočne Srbije i 850 iz Centralne i Zapadne Srbije.

Istraživanje je sprovela organizacija SeCon grupa za razvojnu inicijativu u okviru projekta Ministarstva rada i socijale politike Srbije, a uz podršku UN.