U fokusu

‘O ljudima i bogovima’ otvara 8. Human Rights Film Festival!

8. Human Rights Film Festival održat će se od 6. do 11. prosinca u Zagrebu te od 13. do 16. prosinca u Rijeci. Festival nastavlja sa tradicijom tematskih fokusa, pa je tako ove godine odabrana tema javnost. “Kao i dosad, naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled – pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje koje želi bolje i drukčije”, izjavio je direktor HRFF-a Petar Milat. Festival će otvoriti canneski pobjednik, francuski igrani film ‘O ljudima i bogovima’ Xaviera Beauvoisa.

‘O ljudima i bogovima’ otvara 8. Human Rights Film Festival!

8. Human Rights Film Festival, festival filma o ljudskim pravima održat će se od 6. do 11. prosinca na dvije zagrebačke lokacije – u kinu Europa i Dokukinu Croatia te od 13. do 16. prosinca u Rijeci.

 

8. Human Rights Film Festival nastavlja sa tradicijom tematskih fokusa, pa je tako ove godine odabrana tema javnost. Pitanje ljudskih prava i promicanja kulture ljudskih prava stvar je koja nadilazi pojedinačne, privatne interese pa su stoga prava bitno vezana uz javnost. Filmski program 8. izdanja HRFF-a donosi u jednakom omjeru igrane i dokumentarne naslove, predstavljajući tako neke od najzapaženijih naslova ovogodišnje svjetske produkcije kao i retrospektivu pionira Njemačkog novog filma Alexandera Klugea. “Kao i dosad, naš cilj je da festivalsku publiku potaknemo na drugi ili treći pogled – pa time i na daljnje razmišljanje i djelovanje koje želi bolje i drukčije”, izjavio je direktor HRFF-a Petar Milat.

 

Festival će otvoriti canneski pobjednik, francuski igrani film ‘O ljudima i bogovima’ Xaviera Beauvoisa koji donosi priču o nesretnoj sudbini skupine redovnika u planinama Alžira koji su se našli na udaru islamskih fundamentalista – isti se film ovaj vikend natječe za Nagradu europske filmske akademije u kategoriji za najbolji film.

Pored spomenutog, igranu selekciju čine posljednji filmovi Jean-Luca Godarda (‘Film socijalizam’) i Cristija Puiuja (‘Aurora’), te film ‘Nitko nije čuo za perzijske mačke’ iranskog autora Bahmana Ghobadija. Aktualnu dokumentarnu produkciju predstavlja višestruko nagrađivani film ‘Neprijatelji naroda’ u režiji kambodžanskog novinara Theta Sambatha i britanskog autora Roba Lemkina koji donosi dosad neviđenu priču o pokoljima za vrijeme režima Crvenih Khmera; ‘La Isla: arhivi jedne tragedije’ Austrijanca Ulija Stelznera prikazuje nedavno otkriven zatvor i mučilište u Guatemali, a rumunjski dokumentarist Andrei Ujica kroz propagandne materijale donosi portret rumunjskog diktatora Ceausescua (‘Autobiografija Nicolaea Ceausescua’). ‘Jaffa, naranča iz pakla’ Izraelca Eyala Sivana priča je o povijesti Jaffe – naranče i grada kao središta izralelsko–palestinskog sukoba, dok njemački redatelj Klaus Stern donosi neobičnu priču o načelniku jedne općine u njemačkom Hessenu koji sanja investiciju vrijednu 420 milijuna eura (‘Hennerov san- najveći europski turistički projekt’).

 

Pored filmskog programa, HRFF uključuje i niz popratnih sadržaja koji će biti realizirani u suradnji s partnerima iz drugih ljudsko-pravaških organizacija, a posebnim će programom biti obilježen i Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca.

 

Festival filmova o ljudskim pravima smatramo izvrsnim medijem za promicanje ideje ljudskih prava zbog same naravi filma koji je široko dostupan, pristupačan i prihvatljiv vid umjetnosti, no prvenstveno zbog njegove tematske usmjerenosti na ljudska prava u nazivu, programskom sadržaju, odnosno sveobuhvatnom pristupu. U suorganizaciji Centra za ljudska prava održat će se dvije rasprave: prva na temu Komisija za istinu – na istoj ćemo govoriti o regionalnoj inicijativi za osnivanje međudržavne i nezavisne komisije s mandatom utvrđivanja i javnog iznošenja činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u nekadašnjoj Jugoslaviji, uključujući i sudbinu nestalih, no uz primjere komisija za istinu iz drugih zemalja. Druga rasprava održat će se na Dan ljudskih prava, 10. prosinca u Kući ljudskih prava, a bavit će se odnosom javnosti i javnih medija. Obje rasprave u fokus stavljaju javnost, odnosno građane/ke kao objekt (građane/ke na koje se ove teme odnose), te građane/ke kao subjekt, koji su samostalno ili kroz udruženja društveno angažirani te pokušavaju utjecati na javno mišljenje i promjene u društvu, najavila je Maja Hasanbašić iz Centra za ljudska prava.

 

Pored navedenog programa, Amnesty International Hrvatska u sklopu HRFF-a ove će godine po prvi put provesti globalnu kampanju simboličnog naziva Apelmanija. Ovom kampanjom, na najjednostavniji način, pisanjem apela, iskazujemo solidarnost prema žrtvama kršenja ljudskih prava diljem svijeta i nastojimo utjecati na vlasti da spriječe kršenje prava pojedinaca ili skupina. U brojnim slučajevima ovi su apeli spasili žrtve od smrti ili mučenja. Primjerice, brojnim pismima koja su članovi Amnesty Internationala napisali i poslali u korist nepravično osuđenog Kineza Bu Dongweija i Rusa Igora Sutyagina vršen je pritisak na vladajuće te su u konačnici oslobođeni. Zahvaljujem organizatorima na potpori i pružanju mogućnosti da u sklopu festivala provedemo ovu kampanju. Pozivamo građanke i građane da nam se pridruže, izjavila je Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatska.

 

Za samo zatvaranje festivala pripremili smo idealan glazbeni nastavak priče o ljudskim pravima – nakon nedavnog premijernog predstavljanja u Hrvatskoj na tribini o hip hopu u Močvari dolaze nam romski reperi Muha Blackstazy & Wu-Tra-Clan Ciganigers. Muhamed Eljšani aka Muha Blackstazy na surov, ali i komičan način pripovjeda o životu, svakodnevnici i problemima s kojima se sureću Romi u Novom Sadu i Srbiji.

 

Kompletan filmski i popratni program Human Rights Film Festivala je besplatan! Human Rights Film Festival održava se u organizaciji Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture “URK”.