U fokusu

'ŽENE U CRNOM'

Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

Pozdravljamo razvijanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije, ali velike riječi moraju biti popraćene i konkretnim koracima. Svaka čast razvijanju ekonomskih odnosa, ali Srbija tek treba priznati postojanje ratnih logora na tlu Srbije gdje su mučeni i ubijani vukovarski civili i vojnici, a trebala bi otvoriti i arhiv Vojske Srbije, kazala je Staša Zajović.

Tadiću, otvorite vojne arhive u Beogradu

Damir Glibušić / CROPIX

Pozdravljamo razvijanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Srbije, ali velike riječi moraju biti popraćene i konkretnim koracima. Svaka čast razvijanju ekonomskih odnosa, ali Srbija tek treba priznati postojanje ratnih logora na tlu Srbije, u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu i Nišu, gdje su mučeni i ubijani vukovarski civili i vojnici, a trebala bi otvoriti i arhiv Vojske Srbije, jer bi to pomoglo rješavanju sudbine nestalih iz Hrvatske, kazala je za ‘Slobodnu Dalmaciju’, u povodu posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Hrvatskoj, Staša Zajović, predsjednica nevladine organizacije “Žene u crnom” iz Beograda.

 
“Naša je obaveza da stalno podsjećamo na ratne zločine koji nisu razjašnjeni, ali mi nismo država da to možemo uistinu riješiti, to je posao države i političara”, kaže čelnica “Žena u crnom”, napominjući da bi “svatko trebao pomesti prvo u svom dvorištu”. “Žene u crnom” tako jedine na svoj način “remete” gotovo idiličnu atmosferu dvodnevnog posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj s vrlo malim vremenskim razmakom.

One, naime, nemaju ništa protiv Tadićevih dolazaka, ali traže pokretanje sudskih postupaka protiv odgovornih za osnivanje logora kroz koje je prošlo oko 10 tisuća hrvatskih civila i vojnika, od čega je 300 ubijeno, dok se 495 osoba smatra nestalima.

“Žene u crnom” inzistiraju da se pred lice pravde, osim izvršitelja, izvedu i njihovi nadređeni, oficiri bivše JNA. Podsjećaju i da ratna uloga JNA “do danas nije definirana”, te da je od 11 zapovjednika brigada koje su napadale Vukovar odgovarao samo Mile Mrkšić, i to za zločin na Ovčari, dok se i dalje “ne zna” tko je rušio Vukovar, ako je suditi po dosad (ne)pokrenutim sudskim postupcima.

“Možemo vršiti pritisak na državu, ali ne možemo zamijeniti državu. Zato su sada na potezu političari koji imaju vlast u rukama”, zaključuje Staša Zajović.

 

Prve se ispričale za agresiju
Prva isprika iz Srbije zbog agresije na Hrvatsku stigla je iz usta predstavnica nevladine organizacije “Žene u crnom”. One su se žrtvama Vukovara poklonile još 2006., položivši vijenac s natpisom “Oprostite nam, Žene u crnom, Srbija”, jasno i nedvosmisleno kazavši da je “zlo krenulo iz Beograda”.

Ratni zapovjednik Vukovara, Mile Dedaković Jastreb, njihov dolazak je prokomentirao riječima: “Ja se njima divim. Morale su imati strašno puno hrabrosti doći među nas, ali one su došle reći ‘oprostite nam’. One su isto mučenice i paćenice kao i naše majke. Ja osobno sam zadovoljan što su bile i nemam ništa protiv da ubuduće dolaze s takvim namjerama”.

“Žene u crnom” ove su godine položile vijence i na grobove Hrvata koji su ubijeni 1991. u Lovasu kraj Vukovara.