U fokusu

O MENI BRINE MZOŠ – NEPROCJENJIVO!

Mladi tek pred kraj osnovne škole saznaju kako se zovu njihovi spolni organi, a o temama kao što su orgazam, oralni i analni seks ne saznaju ništa tokom cijelog školovanja. Podučava ih se da su djeca nastala medicinski potpomognutom oplodnjom “klonovi” i da se “mogu osjetiti usamljena među normalno rođenom djecom” . CESI i Inicijativa mladih u subotu, 20. studenog 2010. od 11 do 13 sati na Cvjetnom trgu organiziraju akciju SEX NA EX! O MENI BRINE MZOŠ – NEPROCJENJIVO!

O MENI BRINE MZOŠ – NEPROCJENJIVO!

CESI i Inicijativa mladih u subotu, 20. studenog 2010. od 11 do 13 sati na Cvjetnom trgu kod Preradovićeve ulice organiziraju akciju SEX NA EX! O MENI BRINE MZOŠ – NEPROCJENJIVO!

Mladi tek pred kraj osnovne škole saznaju kako se zovu njihovi spolni organi, a o temama kao što su orgazam, oralni i analni seks ili što je spolni odnos ne saznaju ništa tokom cijelog školovanja. Podučava ih se da su djeca nastala medicinski potpomognutom oplodnjom “klonovi” i da se “mogu osjetiti usamljena među normalno rođenom djecom” (V. Šipuš: ETIKA, udžbenik za 4.razred gimnazije, ŠK, 2001., str.84). te da je homoseksualnost “stvar ukusa” (Vesna Šipuš: ETIKA, str.47). Nakon što je Hrvatska dobila ukor od Europskoga odbora za socijalna prava zbog homofobije u školskim udžbenicima, sporne su izjave povučene iz udžbenika, a problem homofobije riješen je tako da se kroz sadržaje udžbenika uopće ne spominju ljudi različitih seksualnih orijentacija.

MZOŠ nastoji sakriti istinu od međunarodne javnosti o svojoj ulozi u neuspješnom procesu uvođenja programa seksualnog/zdravstvenog odgoja i obrazovanja u škole. UNESCO je u svojoj publikaciji “Levers of Success”, studije slučaja nacionalnih programa seksualne edukacije namjeravao objaviti i studiju slučaja Hrvatske. Međutim MZOŠ je vršio snažan pritisak na UNESCO koji je rezultirao time da je studija slučaja izbačena iz publikacije. Studija je ukazivala na očitu nevoljkost vlasti da preuzme odgovornost za uvođenje seksualne edukacije u hrvatske škole.

U sklopu subotnje akcije postaviti će se STUP SRAMA koji će riječima i slikom ilustrirati nedostatak i neprimjerenost informacija o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju u školskim udžbenicima. Kampanju su podržale i na akciji će sudjelovati pjevačica i voditeljica Ida Prester,  Remi-Mirela Priselac, pjevačica grupe Elemental i Ana Begić, glumica.