U fokusu

Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

Odlukom gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a u sklopu imenovanja novih ulica oko Muzeja suvremene umjetnosti, svoju je zagrebačku ulicu dobila kiparica Ksenija Kantoci (1909. – 1995.).  Kantocijina ulica postala je ujedno i prva ikad javna površina nazvana u čast neke žene na području planirnoga Novog Zagreba. Osim Kantoci i sve druge nove ulice oko MSU-a u Središću imenovane su u čast znamenitih likovnih umjetnika, Vojina Bakića, Julija Knifera i  Ede Murtića, a očekuje se i imenovanje ulice u čast Vjenceslava Richtera.

Kiparica Ksenija Kantoci dobila ulicu u Novom Zagrebu

Odlukom gradskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a u sklopu imenovanja novih ulica oko Muzeja suvremene umjetnosti, svoju je zagrebačku ulicu dobila kiparica Ksenija Kantoci (1909. – 1995.).  Kantocijina ulica postala je ujedno i prva ikad javna površina nazvana u čast neke žene na području planirnoga Novog Zagreba.

Osim Kantoci i sve druge nove ulice oko MSU-a u Središću imenovane su u čast znamenitih likovnih umjetnika, Vojina Bakića, Julija Knifera i  Ede Murtića, a očekuje se i imenovanje ulice u čast Vjenceslava Richtera. Imenovanjem Ulice Vojina Bakića Zagreb je dobio i prvu ulicu nazvanu u čast nekoga hrvatskog velikana srpskoga roda od rata. 

Za izbor lokacije i umjetnika/ca  uvelike je zaslužan aktivist i poznavatelj urbanizma Zagreba Saša Šimpraga. Na njegovu inicijativu svoje su javne površine dobile Nada Klaić na Pantovčaku i  Mia Slavenska na Šalati čime je osim iskazivanja počasti tim znamenitim ženama ujedno povećan vrlo skromni fundus ženskih ulica u glavnome gradu. 

Imenovanjem spomenute tri ženske ulice samo je ove godine u Zagrebu imenovano više ženskih ulica nego sveukupno ženskih ulica u zadnjih 10 godina. 

U tijeku je i inicijativa za imenovanje zagrebačkih obala Save koje bi trebale biti imenovane po prvi puta u povijesti, a jednu od četiri predložena imena trebala bi dobiti Savka Dabčević – Kučar.