Vijesti

02.03.2009. 13:22:05

Šivaćim strojevima do radnog mjesta

(Foto: tsuacctnt)

Dok mnogi diljem Hrvatske i Europe zbog gospodarske krize ostaju bez posla, Japanci u Drnišu, preko Udruge "Žena", otvaraju nova radna mjesta. Naime, japanska je vlada u okviru Programa pomoći za temeljne potrebe u Hrvatskoj odobrila novac za Projekt pomoći za stručno obrazovanje žena u Drnišu.

Darovni ugovor u japanskom veleposlanstvu potpisala je predsjednica Udruge Milena Perčin.

 - Japanska vlada darovala nam je gotovo 16.000 eura kako bismo kupili sedam šivaćih strojeva te dva stroja za vezenje. Njihovom pomoći upotpunit ćemo naš programa revitalizacije starih zanata, što znači da ćemo sada moći stalno provoditi edukacije šivanja, krojenja i vezenja, kako ručno, tako i na strojevima. To je na drniškom području zanimljivo jer na taj način do posla dolaze nezaposlene žene starije životne dobi koje inače teško pronalaze posao, a ujedno je to i očuvanje tradicije, kazala nam je Milena Perčin.

Do suradnje je, dodaje, došlo pukim javljanjem na natječaj koji su raspisali Japanci.

 - Predstavili smo projekt i odobrili su nam sredstva. Već petu godinu bavimo se revitalizacijom starih zanata i izradom narodnih nošnji. Novac je uvijek problem. Zahvaljujući Japancima, sada ćemo moći održavati tečajeve i izrađivati još više unikatnih odjevnih predmeta, naglasila je Perčin.

 Tridesetak žena već se prijavilo za sudjelovanje u projektu. Svečanosti potpisivanja darovnih ugovora nazočili su i dožupani Šibensko-kninske i Zadarske županije Ante Tanfara i Josip Miletić, jer je japanska vlada darovala i 47.000 eura Domu zdravlja Zadarske županije za nabavu vozila hitne pomoći za Gračac.

Tagovi: tržište rada, ženske udruge

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

:
super vijest :)
02.03.2009. 23:11
Ivona:
Krasno, bit će zanimljivo vidjeti njihove uspjehe
03.03.2009. 20:43
:
Rado ću Vam pomoći sa pripremama za mašinski vez . Kakve ste to mašine dobili? Pripremama da se osamostalite.Ja se bavim vezenjem na kompjuterski vođenim strojevima. tel 098 1847 907.
27.10.2009. 12:18

Stup srama

Iz drugih medija

AEM