Vijesti

04.10.2010. 13:24:27 (dnevnik.hr)

Sir i vrhnje od danas u vitrinama?

Kumice prosvjedovale na Dolcu

(Foto: Damjan Tadić/Cropix)

Upravitelji zagrebačkih tržnica u petak su obavijestili kumice koje na štandovima prodaju sir i vrhnje da, dok tržnica ne nabavi hladnjake, ne moraju dolaziti na posao, pa su one jutros oko 8 sati prosvjedovale na tržnici Dolac.

Ni danas kumice nisu zaboravile ponijeti sa sobom ono što ih predstavlja i hrani njihove obitelji pa slučajnim prolaznicima dijele sir i vrhnje. Vjerojatno bi opet mogle upasti u nevolje ukoliko se Sanitarna inspekcija odluči prošetati centrom Zagreba.

Prodavačice su se okupile na prosvjedu s parolama 'Uništavate trbuh Zagreba','"Hoćemo raditi', 'Želimo hraniti i školovati svoju djecu', "Trujete nas vi a ne sir", "Hoćemo svoja prava i slobodnu prodaju sira"...

K njima je oko 10,30 sati došao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i obećao im rješenje problema. Bandić je najavio da će danas uputiti dopis ministru zdravstva Darku Milinoviću i tražiti odgodu izvršenja rješenja o zabrani rada dok se ne obavi postupak procedure nabave potrebnih konzervatora. Rekao je da će kumice do tada raditi jer su temperature takve da se raditi može.

Grad ipak osigurava vitrine

Po njegovim riječima, odgovarat će oni koji su za to odgovorni. Podsjetio je da je u studenome prošle godine sanitarna inspekcija pohodila Tržnice Zagreb i dala im rok do 1. lipnja ove godine da to srede, a kako one to nisu napravile, 12. lipnja Tržnicama Zagreb uručeno je novo rješenje i dan im je rok do 1. rujna. One nisu napravile svoj posao, a zbog toga ljudi danas nemaju sir i vrhnje na policama, rekao je Bandić. Na upit tko je taj posao trebao napraviti, Bandić je odgovorio: Tržnice Zagreb - podružnica Zagrebačkog holdinga.

Gradonačelnik Bandić je najavio da će grad Zagreb za svojih 100-ak kumica iz grada osigurati vitrine, a za ostalih 500-ak koje dolaze u grad uputit će dopis općinama, gradovima i županijama odakle dolaze da to isto učine. Ako ne budu imali sluha za to, grad Zagreb će za sve mljekare osigurati konzervatore, najavio je Bandić.

'Nitko identitet grada Zagreba neće ukinuti, a to znači prodavat će se sir i vrhnje i dalje', poručio je Bandić, pozdravljen pljeskom okupljenih kumica.

Pošto su dobile takav odgovor od zagrebačkog gradonačelnika, kumice su se u povorci uputile na Trg bana Josipa Jelačića te potom u katedralu.

Podsjetimo, kumice iz okolnih zagrebačkih sela već 80 godina doalze na zagrebački Dolac noseći svoje domaće proizvode. Sistem je funkcionirao više manje dobro sve dok se nisu umiješali propisi Europske unije koji se protive tradicionalnoj prodaji sira i vrhnja na otvorenom.

Tagovi: dolac, europska unija, kumice, milan bandić, prosvjed, sir i vrhnje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Vera Müller:
Europska unija unistava tradicije i prava naroda!U njemackoj i u cijeloj zapadnoj Evropi ne postoji vise nikakve demokracije!
Europska unija me podsjeca na tihu diktaturu, samo vecina ljudih ne primjecuje sto se u europi uopste dogadza.Na zalost i Hrvatska ce postati rob nekih idiota iz Brüsella!!
11.10.2010. 12:01

Iz drugih medija

AEM