Vijesti

01.10.2010. 09:00:42 (zaklada.civilnodrustvo.hr)

EU parlament usvojio rezoluciju o dugotrajnoj skrbi za starije osobe

(Foto: Arty Smokes)

Međunarodna nevladina organizacija za prava starijih osoba AGE izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja rezolucije Europskog parlamenta o dugotrajnoj skrbi za starije osobe kojom će se na nacionalnoj i europskoj razini osigurati bolja zaštita prava starijih osoba i njihovo uključivanje u zajednicu.

Anne-Sophie Parent, direktorica organizacije AGE, izjavila je kako se više ne može tolerirati zlostavljanje starijih osoba, te kako je potrebno usvojiti mjere koje će osigurati adekvatnu zaštitu i dostojanstvo osoba starije životne dobi.

Radi toga je potrebno eksternaliziranje usluga, veća prekogranična mobilnost djelatnika i korisnika usluga, povećanje sudjelovanja krajnjih korisnika i njihovih obitelji u financiranju troškova dugotrajne skrbi za starije osobe, kao i veća očekivanja javnosti da se nešto treba učiniti za zaštitu sve većeg broja nemoćnih starijih osoba koje su u opasnosti od zlostavljanja, ističu u AGE-u.

AGE pozdravlja rezoluciju u kojoj stoji da sve zemlje članice moraju štititi temeljna prava osoba koje primaju dugotrajnu skrb, a naglasak stavlja i na značaj, kvalitetu i kontinuitet zdravstvene zaštite. U rezoluciji se ističe i potreba davanja podrške pružateljima skrbi, a posebno obitelji skrbnicima.

AGE i grupa partnerskih organizacija iz 12 zemalja nastoje uspostaviti Europsko partnerstvo za dobrobit i dostojanstvo starijih ljudi koje bi koristilo Europsku povelju o pravima i odgovornosti starijih osoba kojima je potrebna dugoročna skrb i pomoć, a koje je razvijeno u okviru EUSTACEA projekta, kako bi se uspostavio okvir za europsku kvalitetu dugotrajne skrbi za starije osobe i razvili standardi i alati kvalitete.

Tagovi: eu parlament, nasilje u obitelji, rezolucija, skrb, starije osobe

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM